Solberg inn i valgåret med fornyet mannskap

Knappe ni måneder før stortingsvalget gjør statsminister Erna Solberg (H) flere endringer i regjeringen.

Statsminister Erna Solberg (H) sammen med sine nyutnevnte statsråder på Slottsplassen tirsdag, Frank Bakke-Jensen (H, f.v.), Per-Willy Amundsen (Frp) og Terje Søviknes (Frp).
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

– Vi har skiftet ut tre statsråder i statsråd i dag, sa Solberg da hun stilte opp sammen med de tre nye statsrådene til en kort fotoseanse på Slottsplassen i Oslo.

Regjeringssjefen var flankert av Høyres Frank Bakke-Jensen og de to Frp-politikerne Per-Willy Amundsen og Terje Søviknes, som nå alle skal inn i regjeringen.

Finnmarkingen Frank Bakke-Jensen (H) overtar Europaminister Elisabeth Vik Aspakers plass i regjeringen. Det ble klart tirsdag ettermiddag.

Solberg skulle redegjøre for rokeringene på en pressekonferanse i statsministerboligen senere tirsdag ettermiddag.

De sedvanlige nøkkeloverrekkelsene følger deretter.

Aspaker ut

Europaminister Elisabeth Vik Aspaker (H) går ut av regjeringen. Inn kommer Frank Bakke-Jensen (H), som har sittet i næringskomiteen på Stortinget siden 2009.

Vik Aspaker har vært med i Solbergs mannskap siden 2013, først som fiskeriminister og den siste tiden som statsråd med ansvar for EU- og EØS-saker. Hun har fått jobb som fylkesmann i Troms.

Terje Søviknes (Frp) gjør comeback i rikspolitikken når han nå blir olje- og energiminister.

Fremskrittspartiets Per-Willy Amundsen overtar som Justis- og Beredskapsminister etter partifellen Anders Anundsen.

Det er også klart at Frps Terje Søviknes gjør comeback i rikspolitikken når han overtar stillingen som olje- og energiminister etter Tord Lien (Frp).

Nye Frp-ansikter

Amundsen ber om å bli vurdert ut ifra jobben han gjør som statsråd og ikke på bakgrunn av sine tidligere uttalelser i opposisjon.

– Jeg skal være en justis- og beredskapsminister for alle og hele Norge, sier Amundsen til NTB.

Per-Willy Amundsen blir ny justis- og beredskapsminister, slik NTB og flere medier har meldt de siste par dagene. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Han erkjenner at han er kontroversiell allerede før han har startet i jobben.

– Jeg har vært opposisjonspolitiker i mange år og hatt mange skarpe uttalelser. Det vet alle som har fulgt meg. Mange har skarpe meninger om meg, og det aksepterer jeg.

Det er spesielt Amundsens uttalelser om klimapolitikk og innvandringspolitikk som har gjort ham omstridt.

Også Søviknes er kontroversiell. Han trakk seg fra alle rikspolitiske verv i 2001 etter at det ble kjent at han hadde hatt seksuell omgang med en 16-årig jente etter et landsmøte i Fremskrittspartiets Ungdom.

Lien er ifølge Adresseavisen høyaktuell som regiondirektør i NHO i Trøndelag. (NTB)

Publisert: