Norge åpner for dobbelt statsborgerskap

Diana Gies har norsk mor, og er født i Norge. Likevel har norske myndigheter bedt henne om å forlate landet. Nå kan et fem år langt byråkratisk mareritt snart være over.

Snart kan statsborgerskapsklusset endelig være over for familien Gies. Fra venstre Diana Gies, hennes ektemann Andy Gies, sønnen Dylan Gies (13), moren Torhild Gausland og datteren Toni Gies (12).
Publisert: Publisert:
Snart kan statsborgerskapsklusset endelig være over for familien Gies. Fra venstre Diana Gies, hennes ektemann Andy Gies, moren Torhild Gausland, sønnen Dylan Gies (13), og datteren Toni Gies (12).
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Diana Gies ble født i Stavanger i 1968. Hennes mor er norsk, faren var en amerikaner som ankom Stavanger for å jobbe i den ferske oljeindustrien.

– Gjennom min fars jobb flyttet vi mye. I Sør-Afrika ble min søster født. Da jeg var sju, flyttet vi fra Norge til USA. Der ble min bror født, forteller Diana.

Hun ble igjen på high school da moren flyttet tilbake til Norge med de to yngre søsknene. Begge hadde amerikanske pass. Men siden de hadde norsk mor, fikk de også norsk statsborgerskap i 1985.

– Siden jeg i tillegg var født i Norge, var det ingen som kom på at noe måtte ordnes for meg, sier Diana. Som alltid har trodd at hun både er norsk og amerikansk statsborger.

Norge alene i Norden

Mens land som USA, Storbritannia, Belgia, Frankrike, Spania, Nederland, Polen, Tsjekkia, Sverige, Danmark, Finland, Island alle tillater borgere å ha dobbelt statsborgerskap, tillater ikke Norge dette. Med noen unntak.

Onsdag denne uken ble det kjent at den norske regjeringen går inn for å tillate dobbelt statsborgerskap, og sender saken ut på høring i høst. Fra før har SV og Venstre gått inn for dette. En slik lovendring vil gi utvidede rettigheter til tusenvis av mennesker med tilknytning til et annet land enn Norge, blant annet stemmerett.

For fem år siden bestemte Diana og ektemannen seg for å flytte fra Dallas i USA til Stavanger med sine tre yngste barn. To voksne barn blir igjen i USA. Ved ankomsten til Norge var sjokket stort da hun ble henvist til immigrasjonsmyndighetene. For Diana var ikke norsk statsborger.

– For å gjøre en lang historie kort: I 1968 fulgte barnets statsborgerskap farens. Min mor kunne bare fylt ut et skjema, så hadde jeg i stedet vært norsk. Men det visste hun ikke. Ikke saksbehandlerne i 1985 heller. Uansett hvor jeg har henvendt meg, blir jeg møtt med «Vi ser problemet, men kan dessverre ikke gjøre noe. Vil du bli norsk statsborger, må du oppgi ditt amerikanske». Men det kan jeg jo ikke! Jeg har jo to barn boende i USA, sier Diana.

Hun sier at det verste har vært å føle seg uvelkommen i det hun nå regner som sitt hjemland, samt å ikke bli hørt.

Hvilke konsekvenser har dette hatt for familien?

– Vi har flere ganger blitt bedt om å forlate landet. Først fordi vi ikke hadde nok penger i banken til å forsørge oss selv. Men så fikk min mann jobb, og da ordnet det seg. Jeg får altså bli fordi min amerikanske mann har inntekt!

Stabilitet og stemmerett

Nå jobber også jeg. Men utryggheten for framtiden ligger der. Barna mine går på skole. Vi bor her nå. Om regjeringens forslag om å åpne for dobbelt statsborgerskap blir vedtatt, får nok både jeg og barna mine det. Det vil gi familien en følelse av ro og stabilitet, samt å være velkomne. Og så får jeg stemmerett, sier Diana.

Høyre skiftet syn i saken tidligere i år, da landsmøtet gikk inn for å avskaffe det norske prinsippet om ett statsborgerskap, Nå går også Fremskrittspartiet inn for å tillate dobbelt statsborgerskap.

Da forslaget ble presentert, argumenterte innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) med kampen mot terror, ifølge NRK.

– Om personer som dobbelt statsborgerskap blir tatt og dømt for terrorhandlinger, kan vi ta fra dem deres norske statsborgerskap. Det kan vi ikke gjøre om de bare har ett statsborgerskap, fordi de da ville blitt statsløse, sa Listhaug.

Publisert: