Norge og Europa stenger luftrommet for ulykkesflyet

Også Norge stenger luftrommet for flytypen Boeing 737 MAX 8. Flyforbudet er innført over hele det europeiske luftrommet.

Publisert: Publisert:

Norwegian LN-BKC på Oslo lufthavn tirsdag kveld. Selskapet har satt sine 18 fly av typen Boeing 737 MAX 8 på bakken. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

 • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Det var Den europeiske luftfartsmyndigheten (EASA) som besluttet et føre-var-tiltak tirsdag, opplyser Luftfartstilsynet.

Bakgrunnen er flyulykken søndag der et fly fra Ethiopian Airlines i Etiopia styrtet kort tid etter avgang. Ulykken kostet 157 mennesker livet, blant dem den norske Røde-Kors-medarbeideren Karoline Aadland (28). Samme flytype, Boeing 737 MAX 8, var også involvert i en flystyrt med Lion Air i Indonesia 29. oktober 2018. Her mistet 189 personer livet.

Flyforbudet som ble innført tirsdag kveld, vil også gjelde for operatører utenfor Europa som ønsker å fly i europeisk luftrom.

Norwegian besluttet tidligere på dagen å sette sine 18 fly av typen på bakken etter at de britiske luftfartsmyndighetene CAA UK innførte et midlertidig flyforbud for flytypen i britisk luftrom og for britiskregistrerte fly.

Flere MAX-fly måtte snu i luften etter at forbudet ble innført. Et Norwegian-fly fra Stockholm til Tel Aviv snudde like over Moldova, skriver flyovervåkningstjenesten Flightradar24 på Twitter. Også Turkish Airways og TUI har beordret sine fly til å snu.

USA og Canada er nesten alene om ikke å ha innført flyforbud for ulykkesflyet. Luftfartsmyndigheten FAA har i stedet bedt Boeing, hvis hovedkontor ligger i USA, om å oppgradere deler av programvaren i flyene.

Canadas samferdselsminister Marc Garneau sier imidlertid at de er klare til å «handle umiddelbart» om det kommer fram informasjon som tilsier at det er et problem med flyene, skriver Reuters.

I tillegg til at flyet har fått flynekt i Europa, har også store deler av Asia og Australia forbudt flyet.

Rammer tusenvis

Norwegian arbeidet tirsdag kveld med å booke om flygningene til passasjerer som opprinnelig skulle reise med 737 MAX 8-flyene. Til NRK sier kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen at tusenvis at passasjerer vil bli rammet.

– Vi snakker nok om noen tusen de nærmeste dagene, men de nøyaktige tallene sitter vi ikke på nå, sier han.

Selskapet jobbet da fortsatt med å informere de berørte passasjerene.

– Vi jobber nå med å informere alle berørte passasjerer via SMS. Vi har lite mer informasjon ut over det som allerede er i pressemeldingene, sier kommunikasjonsrådgiver Tonje Næss i Norwegian til NTB tirsdag ettermiddag.

Vil ikke leie inn erstatningsfly

Til E24 sier Sandaker-Nielsen at selskapet ikke vil leie inn erstatningsfly, og fastholder at det ikke er snakk om «store forstyrrelser». MAX-flyet utgjør rundt 10 prosent av Norwegians totale flyflåte, ifølge NRK.

I en pressemelding skriver Norwegian at det på grunn av usikkerheten knyttet til situasjonen ikke er mulig å tilby refusjon eller ombooking på framtidige avganger som skulle benytte seg av MAX-flyet.

Oppstyret førte til børsnedgang for Norwegian. Aksjekursen stupte da nyheten om at flyene skulle settes på bakken, ble kjent, men tok seg opp igjen utover ettermiddagen. Børsdagen endte med en nedgang på 2,9 prosent.

Også Boeing-aksjene stupte i kurs. Like etter børsåpningen i New York tirsdag falt de over 8 prosent. En drøy time før stengetid hadde den hentet seg noe inn, med en nedgang på rundt 6 prosent.

Publisert:

Boeing 737 MAX 8

 1. USA: Flyforbud mot Boeings 737 MAX-fly til slutten av juni

 2. Fransk enke saksøker Boeing etter 737 MAX-styrt

 3. Piloter meldte om problemer med to amerikanske 737 MAX 8-fly

 4. Kjos ber om unnskyldning – og varsler MAX-regning til Boeing

 5. Norge og Europa stenger luftrommet for ulykkesflyet

 6. Norwegian setter alle Boeing 737 MAX 8 på bakken

Les også

 1. Norwegian setter alle Boeing 737 MAX 8 på bakken

 2. 10 spørsmål og svar om Boeing 737 Max 8

 1. Boeing 737 MAX 8
 2. Flyulykker
 3. Luftfartstilsynet
 4. Boeing 737
 5. Norwegian