Finnmark ber Solberg om å invitere Putin

Fylkesordføreren i Finnmark og Sør-Varangers ordfører ber statsministeren om å invitere Vladimir Putin til 75-årsmarkeringen av frigjøringen av Øst-Finnmark.

Publisert: Publisert:

Fylkesordfører Ragnhild Vassvik i Finnmark og Sør-Varanger-ordfører Rune Rafaelsen ber statsminister Erna Solberg om å invitere Russlands president Vladimir Putin (bildet) til 75-årsmarkeringen for frigjøringen av Øst-Finnmark. Foto: Alexander Ryumin / TASS / AP / NTB scanpix

 • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Fra vår side mener vi at det vil være riktig å invitere øverste politiske nivå i Russland til markeringa i Sør-Varanger. Vi ber statsministeren om å medvirke til det, skriver fylkesordfører Ragnhild Vassvik og Sør-Varanger-ordfører Rune Rafaelsen i et brev til Statsministerens kontor.

Det var Altaposten som først omtalte brevet.

Øst-Finnmark ble frigjort fra tysk okkupasjon i 1944, da sovjetiske soldater ankom Bjørnevatn den 25. oktober 1944. Fra 23.–25. oktober vil Finnmark fylkeskommune og Sør-Varanger kommune markere jubileet, blant annet med en konferanse.

De vil også invitere statsministeren og kongen til markeringen.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har ikke utelukket at det kan bli aktuelt å invitere Russlands president til markeringen.

– Dette er noe regjeringen nå vurderer. Jeg vil understreke at det fortsatt er tidlig i prosessen, fordi dette ligger ett år fram i tid. Det er viktig for oss å markere denne årsdagen på en god og respektfull måte, som vi også har gjort ved tidligere anledninger, sa Søreide til NTB i september.

Hun understreket likevel at tradisjonen har vært å invitere på utenriksministernivå.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. USA: Politimann siktes for forsettelig drap på George Floyd

 2. 100 restauranter konkurs som følge av korona

 3. Kvinne hentet av ambulanse etter sykkel-krasj ved Store Stokkavatn

 4. Helsetilsynet mener Sirdal kan ha begått flere lovbrudd i behandlingen av gravid kvinne

 5. Skoleelever opplever utestenging og fæle kommentarer i skolechat, men kommunene vil ikke stenge chatten

 6. Disse Viking-spillerne får tidenes mulighet

 1. Finnmark
 2. Altaposten
 3. Vladimir Putin
 4. Russland