Retten vil ikke fengsle siktet mann i Janne Jemtland-saken

Politiet fikk ikke medhold i varetektsfengsling av en mann som er siktet for uriktig forklaring i etterforskningen av drapet på Janne Jemtland i Brumunddal.

Publisert: Publisert:

Ifølge politiet ble Janne Jemtland skutt. – Vi har ikke lokalisert våpenet, men mener det er et håndvåpen, sa politiadvokat André Lillehovde van der Eynden på en pressekonferanse fredag formiddag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Den 41 år gamle ringsakermannen ble avhørt som vitne 17. januar og pågrepet onsdag denne uka. Politiet understreker at det ikke er noe som tyder på at han hatt en rolle i selve drapet, men mener han i avhør har forklart seg uriktig.

– Det er derfor helt nødvendig å avklare hvilken rolle han har i saken, sier politiadvokat André Lillehovde van der Eynden i Innlandet politidistrikt til NTB.

Politiet begjærte mannen varetektsfengslet i to uker i Hedmarken tingrett fredag formiddag. Retten fastslo imidlertid at vilkåret for fengsling ikke var til stede, og politiet har anket avgjørelsen til lagmannsretten. Mannen erkjenner ikke straffskyld, men blir sittende i varetekt fram til spørsmålet om fengsling er endelig avgjort.

– Han sier seg ikke skyldig i det han er anklaget for. Han ønsket ingen publisitet rundt sin egen person. Han mener han er uskyldig, og dette er en krevende situasjon for ham, sier mannens forsvarer, advokat Jørn Mejdell Jakobsen, til NTB.

Skutt og drept 29. desember

Janne Jemtland ble borte natt til 29. desember etter at hun og mannen hadde deltatt på en romjulsfest kvelden før. Fredag 12. januar fant politiet det de har betegnet som så avgjørende spor på eiendommen og i huset deres på Veldre nord for Brumunddal at ektemannen ble siktet for drap.

Dagen etter påviste han for politiet et sted i Glomma ved Eid bru i Våler noen mil lenger øst hvor den døde kvinnen ble funnet på bunnen av elva.

Politiets teori er at ektemannen skjøt kona utendørs på eiendommen, og at hun deretter ble kjørt til Eid bru med et kjøretøy og dumpet i elva. Van der Eynden ønsker ikke å gå nærmere inn på hvor på eiendommen eller når på natten 36-åringen ble drept.

– Vi mener Janne Jemtland ble skutt utendørs og at åstedet er på eiendommen. Vi har grunn til å si at hun ble påført dødelige skuddskader 29. desember, og at hun døde denne dagen, sier politiadvokaten.

Politiet mener alt tyder på at 36-åringen ble skutt med et håndvåpen. Politiet har ennå ikke funnet dette skytevåpenet, og det er heller ikke kjent om det er registrert på Jemtlands ektemann.

Hevder det var en ulykke

Ektemannen har så langt vært i sju lange og omfattende politiavhør, og skulle avhøres på nytt fredag. Van der Eynden kan ikke gå nærmere inn på forklaringen av hensyn til etterforskningen.

– Siktede erkjenner ikke det han er siktet for. Han erkjenner ikke drap, men knytter seg til situasjonen hvor Janne døde. Slik politiet oppfatter hans forklaring, så forklarer han at dette var et uhell, sier politiadvokaten.

Politiet mener for øvrig at Jemtlands mobiltelefon, som sist ble registrert av en basestasjon nord for Brumunddal sentrum klokka 5.50 drapsnatten, ble ødelagt her. Politiet bekrefter videre at de to blodsporene i snøen som underveis i letingen ble funnet over en mil fra parets eiendom, må ha blitt plassert der.

Det er avhørt i alt 60 vitner, og så mange som 400 personer er nå involvert i saken. 15 til 20 etterforskere arbeider med saken lokalt og med bistand fra blant annet Kripos, opplyste lensmann Terje Krogstad i Ringsaker på en pressekonferanse fredag.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Lervigs nye utestad tar natte­søvnen frå naboar: – Vil sjå på skjenke­reglane

  2. To covid 19-smittede tok tog fra Sandnes til Egersund fredag

  3. Hadia Tajik øydelegg for seg sjølv med dette bokomslaget

  4. Bli med inn i Bent Høie og Dag Terje Solvangs atrium­hus: – Vi kan ikke komme oss fort nok hjem

  5. Jeg må dessverre stad­feste at det selv­opp­nevnte kvinne­politiet lever i beste velgående

  6. Bygger glorie over Ruten mens tallene lyser rødt på rådhuset

  1. Drap
  2. Brumunddal