«For barna er du uerstattelig»

Klokken 12 i morgen åpner Oslo domkirke dørene for alle som ønsker å ta et siste farvel med Ari Behn. Bisettelsen begynner klokken 13.

Publisert: Publisert:

Ari Mikael Behn bisettes i Oslo domkirke fredag klokken 13. Kirken er åpen for alle. Foto: Tor Stenersen

I dødsannonsen som ble publisert torsdag, står det: Du er høyt elsket av oss alle. For barna er du uerstattelig.

Øverst blant de etterlatte står de tre døtrene, deretter ekskonen, prinsesse Märtha Louise, foreldrene Marianne Behn og Olav Bjørshol og søsteren Anja Bjørshol og broren Espen Bjørshol med partnere og barn.

Dødsannonsen sto på trykk i Aftenposten og Budstikka torsdag 2. januar.

Bisettelsen

Fredag klokken 13 bisettes Ari Behn fra Oslo domkirke. Det er Oslos biskop Kari Veiteberg som skal forrette. Liturgien, altså gangen i seremonien, er den samme ved alle gudstjenester, men de pårørende kan delta i utvelgelse av tekst og salmer.

I bisettelser kan familien velge å si noen ord for å sette sitt preg på stunden. Manager og familiens kontaktperson Geir Håkonsund skriver til Aftenposten at i tillegg til musikalske innslag, salmer og bønn vil det være minneord som skal leses av familiemedlemmer.

Familien har ikke ønsket å offentliggjøre programmet.

Gjester

Det er plass til rundt 900 mennesker i Oslo domkirke, og det er ventet stor pågang. Bisettelsen er åpen for alle, og dørene åpner klokken 12.

Geir Håkonsund har også fortalt at Behns familie, venner og andre som sto ham nær, har ønsket at så mange som mulig skal kunne delta. Valget falt derfor på Oslo domkirke.

Det er ikke noen offisiell liste over hvem som kommer fra det norske kongehuset.

– Vi ønsker ikke å gå ut med hvem som deltar i bisettelsen, sier Guri Varpe, Slottets kommunikasjonssjef.

Etter det Aftenposten vet, vil kongehuset fredag morgen publisere hvem fra kongefamilien som kommer i Ari Behns bisettelse. Det er grunn til å tro at de fleste vil delta.

Ari Behn og prinsesse Märtha Louise hadde flere venner blant Europas kongelige, men siden bisettelsen er privat, vil få av dem komme til Oslo i anledning sørgehøytiden.

Torsdag formiddag bekreftet det svenske hoffet at kronprinsesse Victorias mann, prins Daniel, hertugen av Västergötland, kommer til Oslo.

– Prins Daniel representerer hele den svenske kongefamilien, sier Margareta Thorgren, kommunikasjonssjef ved det svenske hoffet.

Både statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp), kulturminister Trine Skei Grande (V), olje- og energiminister Sylvi Listhaug (Frp) og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) vil delta, opplyser Statsministerens kontor til NTB.

Også NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre kommer til domkirken.

Hele romjulen har det vært tent lys på Slottsplassen til minne om Ari Behn. Foto: Bjørge, Stein

Takker for støtte

Både kong Harald og statsminister Erna Solberg omtalte Ari Behns dødsfall i sine nyttårstaler.

Kongen sa at familien har vært sterkt preget av Ari Behns død denne julen, og at det har varmet å oppleve folks medfølelse og tente lys på Slottsplassen.

– Det er trøst i alle de gode minnene og vakre ordene som er blitt formidlet om pappaen til tre av våre kjære barnebarn, sa kong Harald.

Vi vet så lite om det som skal møte oss. Uvissheten gjør oss alle sårbare. Det beste vi kan gjøre, er å være der for hverandre, se hverandre, huske å gi hverandre de gode ordene. Og bære hverandre om det trengs, sa kong Harald i sin nyttårstale. Foto: Terje Bendiksby

Ingen statsbegravelse

Ari Behn vil ikke få en statsbegravelse eller begravelse på statens bekostning. En begravelse i statlig regi er stort sett forbeholdt medlemmer av kongehuset og andre fremtredende nordmenn.

– Regjeringen vil hedre Behn ved å være representert ved begravelsen dersom familien ønsker det, skrev kommunikasjonssjef Anne Kristin Hjukse ved Statsministerens kontor til Aftenposten tidligere denne uken.

De siste dødsfallene i det norske kongehuset har ikke vært statsbegravelser. Da prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen, døde i 2012, tilbød Regjeringen begravelse på statens bekostning, men familien Lorentzen takket nei. Hun ble begravet fra Slottskapellet. Da Johan Martin Ferner, prinsesse Astrids ektemann, døde i 2015, ble han stedt til hvile fra Holmenkollen kapell.

Forrige gang en kongelig fikk statsbegravelse i Norge, var da kong Olav ble bisatt fra Oslo domkirke i 1991.

Publisert: