Vedum: -Vi har fått mindre rom for prioriteringer

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum vedgår at partiprogrammet er blitt dyrere enn han hadde tenkt.

Trygve Slagsvold Vedum konstaterer at Senterpartiets nye program blir dyrere enn ventet. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Landsmøtet avviste flere forslag som programkomiteen hadde lagt fram for å spare penger. Komitéleder Ola Borten Moe ba partiet «forberede seg på å prioritere», for å kunne satse på viktige saker som lokalsykehus, veier og forsvar.

Det er landsmøtets natur å ha høye ambisjoner, erkjenner Vedum diplomatisk etter at delegatene hadde stemt over flere hundre forslag til nytt partiprogram.

– Det er noen vedtak som er litt dyrere enn det vi så for oss, sier han til NTB, og vedgår:

– Dette har gitt mindre rom for prioriteringer, sånn er det. Da er det en prioriteringsjobb som må gjøres i regjeringen eller Stortinget.

Blant spareforslagene som ble avvist, var å kutte i elbilstøtten til dyre modeller som Tesla og innføre skolepenger for utenlandsstudenter. Samtidig vedtok landsmøtet noen nye tiltak som sentralstyret ikke ville ha, som å gi skolebarn rett til gratis leirskole og gi full momskompensasjon ved bygging av kulturhus eid av organisasjoner. I tillegg vedtok landsmøtet en styrking av Forsvaret, blant annet å øke heimevernsstyrke til 50.000 soldater og å gjenopprette Sjøheimevernet.

Samlet til dugnad

Det var et parti i godt humør som var samlet på Lerkendal i Trondheim i helgen. Tre år etter landsmøtet som var preget av lederstrid, var det viktig å samle kreftene til den store dugnaden som valgkampen er. Med gode meningsmålinger og godt gjennomslag mot den borgerlige regjeringens «sentraliseringspolitikk» ligger partiet enn så lenge an til å gjøre et godt valg til høsten. En vennskapelig klem mellom tidligere senterungdomsleder Sandra Borch og tidligere partileder Liv Signe Navarsete ble et symbol på at gamle krangler er lagt bi.

– Det har vært et veldig positivt landsmøte med stort pågangsmot og en enorm vilje til å drive valgkamp, sier Vedum, som viser til at partiet er samlet om slagordet «Vi tror på hele Norge» og kjernesaken om å tjenester nær der folk bor.

Splittet om privat velferd

Møtet var likevel ikke helt fritt for reelle meningsmotsetninger. Lørdag så partiledelsen seg nødt til å parkere et resolusjonsforslag om å stoppe «velferdsprofitører», noe som ville vært en klar seier for venstresiden i partiet. Til protester fra stortingsrepresentantene Kjersti Toppe og Per Olaf Lundteigen, ble resolusjonsteksten i stedet sendt over til landsstyret, som først skal møtes etter valget.

Vedum unnlater å svare på spørsmålet om det var viktig å unngå en potensielt splittende sak nå som partiet har jobbet så hardt for å vise seg fram som samlet. Han viser heller til at ordbruken i resolusjonen og springende innhold gjorde det vanskelig å behandle den.

Dagen etter sluttet landsmøtet seg likevel til å slutte med barnevern på anbud og innskrenke mulighetene for profitt i barnehagesektoren. Vedum tror barnevernssaker i mediene, som «Glassjenta»-saken, har vekket et engasjement.

Håper på Ap-samarbeid

Partilederen har gjort det klart at hele programmet vil være partiets utgangspunkt når det håper å forhandle med Arbeiderpartiet og eventuelt andre partier om regjeringsmakt. Han vil ikke peke på noen potensielle snublesteiner blant vedtakene som landsmøtet har gjort.

-Jeg har ikke tenkt sånn. Vi har vedtatt vår politikk og så må andre partier vedta sin. Og så man må ha respekt for meningsmangfoldet som er. Når alt kommer til alt så får man sette seg ned og forhandle, sier han.

(©NTB)

Publisert: