Seksåring død etter feilbehandling ved Haukeland

Seksåringen som ble feilmedisinert ved Haukeland universitetssjukehus i august, er død som følge av sykehustabben. Helsetilsynet sier saken er svært alvorlig.

Illustrasjonsbilde av Haukeland universitetssjukehus. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
Seks år gamle Djabrail er død etter å ha ligget i respirator i ti dager på grunn av en sykehustabbe ved Haukeland universitetssjukehus. Foto: Privat / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Vår Djabrail forlot oss nettopp, skriver familiens talsperson Aslan Emzeev til Bergensavisen torsdag kveld.

Djabrail Sulejmanov (6) var da koblet fra respiratoren ved Rikshospitalet i Oslo, dit han etter foreldrenes ønske ble sendt for å utredes av andre spesialister. Etter ti dager i respirator der måtte de innse at det ikke var mulig å redde livet hans.

– Tusen takk for all deres støtte og oppmerksomhet, sier familiens talsperson torsdag.

Legen tilbake på jobb

Sykehusdirektør Eivind Hansen sier til Bergens Tidende at han mottok beskjeden om dødsfallet samme dag.

– Vi beklager at feilen fra Haukeland medførte at denne unge gutten døde i dag. Tankene våre går til de pårørende. De har hatt en stor belastning gjennom disse ukene vi har bak oss, sier Hansen.

Også helseminister Bent Høie (H) har uttalt seg om saken.

– Mine tanker går til foreldrene. Dette må være alle foreldres aller verste mareritt. Jeg vet at sykehuset også tar dette veldig, veldig tungt, sier Høie til VG.

Legen som gjorde feilen var sykmeldt som følge av saken, men er nå tilbake i jobb ved sykehuset.

– Vi har vært opptatt av å inkludere helsepersonellet på arbeidsplassen. I slike situasjoner gjør vi alltid en vurdering av hvordan vi følger opp de ansatte, og i dette tilfellet har vi ønsket å ha dem tilbake på jobb, med noe tilpassede oppgaver. Vi har ikke hatt grunn til å gjøre noe annet, sier Hansen til avisen.

Han forteller at hendelsen er en stor belastning på helsepersonellet som har vært involvert.

Byttet om

Den kreftsyke gutten fra Bærum ble operert for hjernesvulst 6. august. Han fikk etterfølgende cellegiftbehandling ved Haukeland universitetssjukehus da feilmedisineringen skjedde 22. august.

Det skulle settes to sprøyter med cellegift – én i hodet og én intravenøst, men en lege skal ha byttet om på sprøytene og satte feil sprøyte i hodet. Ifølge guttens mor var det legen som skulle sette sprøyte nummer to som oppdaget det.

Ifølge NRK fikk Djabrail en sprøyte med stoffet Vinkristin i hodet i stedet for Metotreksat. De to sprøytene som ble forvekslet har ulik størrelse og stoffene skal ha forskjellig farge.

– Da legen oppdaget at sprøyten var tom, begynte legen å hyle og skrike at de hadde drept gutten, har moren forklart til Bergens Tidende.

Djabrail ble hasteoperert for å begrense skadene og lagt i kunstig koma. Det ble likevel fort klart at feilen som ble begått, hadde livstruende konsekvenser.

Tilsynssak

Dagen etter feilmedisineringen varslet sykehuset i Bergen Statens helsetilsyn, som har opprettet sak. Også politiet ble rutinemessig orientert.

Helsetilsynet har hatt tilsyn på sykehuset og sier saken er svært alvorlig. Ifølge NRK er strafferammen for helsepersonell i slike saker fengsel i inntil tre måneder.

Haukeland universitetssjukehus har endret rutinene slik at dette ikke skal kunne skje igjen. Deres kliniske etikk-komité er også involvert i saken.

Tidligere saker:

Les også

 1. Jabrail (6) i livsfare etter legetabbe

 2. Kreftsyk 6-åring i respirator etter feilmedisinering

Publisert:
 1. Helse
 2. Haukeland universitetssykehus
 3. Statens helsetilsyn

Mest lest akkurat nå

 1. Reaksjoner på vaksinen ødela sesongen for Ingebrigtsen

 2. Nekter å fjerne hekk, kan få bot på 1000 kroner dagen

 3. Stor vannlekkasje på Storhaug – flere oversvømte kjellere

 4. Det gamle huset i Hetlandsgata har fått nytt liv

 5. Hun slet med stress. Elleve tegn på at du bør roe ned.

 6. Da demensen tok ordene fra Atle, sluttet mange å snakke til ham. – Jeg opplevde at folk krysset veien for å unngå oss