Norge har verdens nest høyeste døde­lig­het av føflekkreft

I 2020 døde 295 personer av føflekkreft i Norge. Det er kun New Zealand som har høyere dødelighet, og det er langt flere som får det nå enn før.

  • NTB
Publisert: Publisert:

– Selv om forekomsten av melanom, også kalt føflekkreft, er generelt høy i Skandinavia, er det kun Norge som har pallplassering når det gjelder dødsfall, skriver Kreftforeningen i en pressemelding i forbindelse med Hudkreftuken 2022.

Det er flere menn som dør av sykdommen enn kvinner. Forekomsten er like høy blant menn i de andre nordiske landene, men dødeligheten er mer enn 40 prosent høyere i Norge. På verdensbasis er Norge på andreplass når det kommer til dødelighet, kun slått av New Zealand.

– Dette er en pallplassering vi ikke vil ha, og vi må gjøre mer for å oppdage kreften tidligere, spesielt blant menn. Derfor løfter vi dette fram i Hudkreftuken, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen.

Årsaken til sykdommen er i hovedsak eksponering fra UV-stråling fra sol og solarium.

– Vi fant at menn har tykkere svulst ved diagnosen, sammenlignet med kvinner, og at de oftere har spredning, sier forsker Trude Eid Robsahm ved Kreftregisteret.

Publisert:
  1. Kreft
  2. Solarium

Mest lest akkurat nå

  1. Utvist etter grisetakling - nå har Tripic fått dommen

  2. Tok avskjed med Tor Martin (19) fra Hommersåk: – En gledesspreder

  3. Trafikkuhell ved Kvadrat

  4. Alle nye sykehjem skal ha eget kjøkken

  5. Mistet førerkortet etter farlig forbikjøring

  6. Ingve Bøe slakter tv-ekspert etter Tripic-episoden