Opposisjonspartiene enige om lavere ferjepriser

Ap, Sp, SV, Rødt og Frp har mandag kveld blitt enige om et felles forslag om lavere ferjepriser som skal stemmes over i Stortinget tirsdag.

– Jeg er glad for at vi kom såpass langt, men vårt primære forslag var vesentlig bedre, sier samferdselspolitiske talsperson Bård Hoksrud i Frp.
 • NTB-Oddvar Sagbakken Saanum
Publisert: Publisert:

Bakteppet er at Ap, Frp og Sp alle har gått inn for minst en halvering av ferjeprisene.

De tre partiene har flertall sammen på Stortinget. Men kniving dem imellom om nøyaktig hvordan løftet skal formuleres, har til nå gjort det umulig å nå flertall for noe som helst.

Ap, Sp, SV og Frp holdt et møte mandag klokka 15 for å diskutere saken, men brøt opp etter en drøy halvtime for å rådslå hver for seg.

Mandag kveld kom de, sammen med Rødt, altså til enighet om følgende formulering:

– Stortinget ber regjeringen komme tilbake i revidert nasjonalbudsjett 2021 med forslag til reduserte fergetakster allerede for inneværende år, og en forpliktende plan for halvering av fergepriser på både riksvei- og fylkesveisamband. Løsninger for lavere takster for pendlere skal prioriteres og reduksjonen skal finansieres av staten, skriver partiene i forslaget.

Frp skuffet

– Jeg er glad for at vi kom såpass langt, men vårt primære forslag var vesentlig bedre, sier samferdselspolitiske talsperson Bård Hoksrud i Frp.

Han er skuffet over at det ikke fikk støtte for å bevilge 1,5 milliarder kroner i krisepakken for å halvere fergeprisene allerede i år.

– Dette kunne Ap og Sp sørget for at fikk flertall, men det ønsket de ikke. Det er synd, først og fremst for alle pendlere og andre som er avhengige av fergene i det daglige langs kysten vår, sier Hoksrud.

Milepæl

Nestleder i Arbeiderpartiet, Bjørnar Skjæran, mener dagens enighet først og fremst er en gledens dag for folk på kysten.

– Når det er flertall på Stortinget blant partier som trekker i samme retning, så fortjener kystfolket at man kommer til enighet. Jeg vil berømme de andre partiene som har lagt kjepphester til side, som har vært pragmatiske og kommet fram til en felles løsning, sier han til NTB.

Tom Kalsås, gruppeleder Rogaland Ap, er også fornøyd.

– Det er svært gledelig å se at det nå er et flertall på Stortinget som stiller seg bak initiativet til Arbeiderpartiet om å halvere prisene på både riksveg- og fylkesvegfergene, og at flertallet er enige om å starte den gradvise nedtrappingen allerede i år.

Tom Kalsås, gruppeleder Rogaland Ap

Dette viser at Arbeiderpartiet mener alvor når vi sier at nå er det vanlige folks tur og prioriterer tiltak som gjør at pendlere langs hele kysten, som er avhengige av ferge for å komme seg til og fra jobb, nå får mulighet til å bruke mer av egen lønn på seg selv og sin familie, sier Kalsås i en pressemelding.

Senterpartiets finanspolitiske talsperson Sigbjørn Gjelsvik kaller enigheten en milepæl.

– Så er vi på ingen måte i mål. Vi vil gå lengre, med gratis ferjer til øyer som ikke har fastlandsforbindelse, være tydelige på kostnader til pendlere og få med hurtigbåter, som mange pendlere bruker, sier han til NTB.

Valgløfte

Forslaget vil bli stemt over i forbindelse med behandlingen av økonomiske tiltak i møte med pandemien, som skal opp i Stortinget i tirsdag.

Det hele begynte med et valgløfte fra Ap om en gradvis halvering av ferjeprisene over fire år. Før kveldens forslag ble godkjent lå tre ferjeforslag inne i finanskomiteens innstilling i saken

Aps forslag ble raskt møtt med et overbud fra Frp. Deres løfte er gratis ferjer på sikt, men en halvering av prisene allerede i år., Det er det de altså ville fått til med ekstrabevilgningen på 1,5 milliarder.

Rødt er det eneste partiet som har sagt at de ønsker å støtte alle forslagene.

Les også

 1. Arbeiderpartiet vil ha halv pris på alle ferjer

 2. Ketil Solvik-Olsen: – Ap bløffer om halv pris på ferjene

 3. Ap’s ferjestøtte er ikke mer verd enn Monopol-penger

 4. – Vikti­gere med hurtig­bått­ilbud enn at prisene blir kuttet

 5. – Frekkhetens nådegave fra Høyre

Publisert:
 1. Ferje

Mest lest akkurat nå

 1. Da PST varslet helsevesenet på Kongsberg i 2018, var det en helt annen sak som vakte mest bekymring

 2. Mandag morgen går strømprisen til værs

 3. – Utfallet har blitt som det har blitt. Familien har hatt, og har, det tøft.

 4. Stavanger får skryt for korona-jobben

 5. Slik spredte smitten seg fra tv-kanalen til Sødal bedehus

 6. Seks timer i buss som belønning for «tåblæser-seier»: – Nå dropper vi søvnen