Lagmannsretten vil løslate Gunn Merete Lodes drapsmann fra forvaring

Borgarting vil løslate danske Kim Poulsen, som er dømt for drapet på Gunn Merete Lode i 2001, fra forvaring. – Han er veldig happy, sier Poulsens advokat.

Gunn Merete Lode ble drept i 2001. Nå vil lagmannsretten løslate mannen som er dømt for drapet.
 • NTB
 • Cornelius Munkvik
  Journalist
 • Elisabeth Risa
  Journalist
Publisert: Publisert:

57 år gamle Kim Poulsen ble i 2008 utvist fra Norge med virkning fra dagen han løslates. I dommen fra Borgarting lagmannsrett, som ble avsagt mandag denne uken, er vilkåret for prøveløslatelsen at Poulsen forlater Norge og at han ikke returnerer.

Poulsen har sonet i Ila fengsel siden 2005.

Les også

Gunn Merete Lodes drapsmann risikerer livstidsdom i Danmark

Drap og voldtekt

Kim Poulsen ble i 2005 dømt til 18 års forvaring for å ha drept 32 år gamle Gunn Merete Lode på Bryne i 2001, samt for overfall og voldtekt på to kvinner i Danmark. Forvaringsstraffen ble gitt med en minstetid på ti år av Gulating lagmannsrett.

Drapet på Lode var lenge uoppklart, men den danske mannens DNA ble til slutt koblet til drapet. Poulsen har aldri erkjent drapet. Han har sagt at han var i kontakt med Gunn Merete Lode, men benekter at det var han som drepte henne. Kvinnen var alene på vei hjem en augustkveld i 2001 da hun uten grunn ble innhentet, truet og drept med kniv.

Les også

Gunn Merete Lodes drapsmann prøveløslates etter 14 år

Les også

Anker prøveløslatelse av Lodes drapsmann

– Han er veldig happy

Minstetiden for dommen løp ut i august 2013, mens tidsrammen for forvaringsdommen er beregnet til 10. august neste år.

Kim Poulsen har tre ganger begjært seg løslatt fra forvaring. Siste gang var i 2019, og 1. april i år avsa Asker og Bærum tingrett en dom der de avslo begjæringen. Poulsen anket imidlertid dommen til lagmannsretten, og nå har altså Borgarting kommet fram til at drapsmannen bør løslates. Prøvetiden etter løslatelsen settes til lengstetiden for forvaringen.

– Jeg snakket med ham for litt siden, og han er veldig happy, sier Poulsens forsvarer, advokat Harald Grape, til NTB.

Han mener dommen er riktig, og viser til at de to sakkyndige, psykiaterne Kjersti Anne Lyngstad og Randi Rosenqvist, mener at risikoen ved å løslate Poulsen er akseptabel.

De to har blant annet kommet fram til at det ikke lenger er grunnlag for å mene at Poulsen har dyssosial personlighetsforstyrrelse, slik ekspertene mente i 2005.

Rosenqvist sa likevel i retten at hun mener det er problematisk at Poulsen fortsatt ikke erkjenner å ha begått de straffbare forholdene han er dømt for. Hun så bort fra muligheten for at han ikke kunne ha utført handlingene, og mener det er mest sannsynlig at han gjort en omskrivning av fakta som han selv var overbevist om – at han «lyver så han tror det selv».

Les også

Nå avgjøres fremtiden til Gunn Merete Lodes drapsmann

Hjem til familien

– Poulsen skal nå hjem til familien i Danmark, der han har en mor og en søster. Han skal også gjenoppta kontakten med sine barn, og få seg et normalt liv, sier Grape.

I dommen fra lagmannsretten står det at Poulsen vil følges opp av sosialmyndighetene i Danmark den første tiden etter at han vender tilbake.

– Det er klart at når slike ting kommer opp så blir det en gjenopplevelse av det som skjedde. Det er det søsteren til Gunn Merete Lode formidler i kveld. Hun beskriver en kroppslig reaksjon og at en kjenner på savnet og det som skjedde den gangen, sier familiens bistandsadvokat Harald Øglænd til Aftenbladet.

Advokaten understreker at han har ikke lest avgjørelsen enda.

– Men vi har fått formidlet at vilkårene for fortsatt forvaring ikke er tilstede. Familien har jo være kjent med at den dømte tre ganger har begjært seg løslatt. Nå har det gått 19 år siden drapet. Tiden har virket på den måten at de kjenner mer på savnet etter en søster og datter enn hva som skjer med han, sier Øglænd.

– Vilkåret for prøveløslatelsen er at Poulsen forlater Norge og at han ikke returnerer.

– Familien synes det er et greit vilkår at han skal tilbake til Danmark og ikke kan komme tilbake til Norge, sier bistandsadvokaten.

Les også

Lode-saken: Drapsmannen kan ende opp på hospits

Les også

Lode-saken: Drapsdømte tar selvkritikk

Ikke rettskraftig

Statsadvokat Oddbjørn Søreide

Statsadvokaten utelukker ikke anke

- Sakens kjerne er en bevismessig vurdering av problemstillingen rundt gjentakelsesfare. I utgangspunktet er det ikke anledning til å anke dette til Høyesterett, sier statsadvokat Oddbjørn Søreide til Aftenbladet.

I retten prosederte Søreide på at det er gjentakelsesfare i saken.

- Nå vil jeg lese domspremissene grundig og se om det er eventuelle andre sider av saken som bør ankes, sier han.

Kim Poulsen skal løslates når dommen er rettskraftig.

Publisert:
 1. Voldtekt
 2. Drap
 3. Gulating lagmannsrett
 4. Høyesterett

Mest lest akkurat nå

 1. Se hvor mye det har snødd i Sirdal

 2. Alec Baldwin skjøt og drepte en filmfotograf ved et uhell

 3. FHI: – Flere bør ta 3. dose koronavaksine

 4. Storbritannias dronning på sykehus

 5. Ble tobarnsmor med 18 års mellomrom: – Jeg er ikke lenger så skråsikker

 6. Slutt på midlertidig bevæpning av politiet