Nytt storting kan by på nye allianser

Veien til makt går gjennom oss, påpeker Erna Solberg (H). Men det borgerlige maktgrunnlaget er svekket, og det nye Stortinget kan by på overraskende allianser.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Statsministeren har invitert regjeringspartner Fremskrittspartiet og samarbeidspartiene Kristelig Folkeparti og Venstre til samtaler etter mandagens valg. Solberg ble utropt til valgets suverene vinner, men til sammen har de fire partiene tapt åtte mandater. Høyre og Frp er nå avhengig av støtte fra både KrF og Venstre dersom de vil ha et flertall i ryggen.

De fire har imidlertid også tapt en del av samholdet som ga grunnlaget for Nydalen-avtalen for fire år siden.

Venstre berget seg så vidt over sperregrensen mandag og Trine Skei Grande sier hun er åpen for mulighetene som kan være å bli med i regjering eller en ny samarbeidsavtale.

– Akkurat nå er vi ikke kategoriske på noen ting, sa hun tirsdag.

Men Knut Arild Hareide (H) vil argumentere for en sentrum-høyre-regjering i møte med de andre tre. Han ønsker å la Solberg fortsette som statsministeren, men uten å ha Fremskrittspartiet med på lasset.

– Jeg ser at det kan være krevende å få til. Men vi går i samtaler, og da er det klart at vi kommer til å løfte fram det alternativet vi ønsker, sa han dagen etter det som omtales som et elendig valg for partiet.

Solberg er imidlertid klar i sin anbefaling til de to:

– Jeg tror ikke de heller ønsker å ha en regjering som står uten noen forpliktelser overfor dem. Det kan lede til mange vedtak som de ikke er så interessert i, sa hun tirsdag.

Mange scenarioer

Dette er noen av de mulige utfallene av samtalene de nærmeste dagene og ukene:

* Høyre/Frp-regjeringen fortsetter uten noen form for avtale med Venstre og KrF og må søke støtte fra sak til sak for å få flertall i Stortinget.

* Høyre/Frp-regjeringen fortsetter med en eller annen form for avtale med Venstre og KrF om støtte.

* Høyre/Frp-regjeringen fortsetter, får med seg Venstre inn i regjeringen og søker støtte hos KrF eller andre partier til budsjett og enkeltsaker.

* Høyre/Frp-regjeringen fortsetter, og KrF og Venstre går inn i regjeringen. Virker usannsynlig fordi Venstre og KrF primært ønsker seg en sentrum-høyre-regjering.

– Skjørt grunnlag

– Vi kan tydelig fastslå at det ikke bare blir fire nye år, men fire annerledes år. Styringsgrunnlaget for regjeringen vil være mye skjørere, sier Beate Nossum, som er leder for rådgivningsbyrået Footprint og tidligere politisk redaktør i Fædrelandsvennen.

Hun spår dramatikk allerede når høstens statsbudsjett skal legges fram. Da må Solberg og Frp-leder Siv Jensen strekke seg langt for å få KrF og Venstre med på laget, mener hun.

– Tror du regjeringen vil holde?

– Det er et veldig vanskelig spørsmål. Det ser ut til at de vil måtte stå slalåm i Stortinget. Men de har jo ikke så mange å kjøre slalåm med, konstaterer Nossum.

Samarbeid med Ap?

I Frp har irritasjonen over de mindre partienes innflytelse vært stor. Christian Tybring-Gjedde åpnet for flere alternativer da NTB snakket med ham valgnatten.

– Jo færre støttepartier jo bedre. Hvis vi trenger KrF så må vi bruke dem, trenger vi bare en av dem så syns jeg vi skal kjøre fram politikken vår og få støtte der vi kan. Jeg syns også vi burde se, hvis det er mulig, om vi kan få Arbeiderpartiet med på noen saker, sier han.

Han mener det burde være mulig å få med Ap på store saker og viser til omstrukturering av Kommune-Norge som eksempel.

– Jeg skjønner at Ap ikke har det så bra nå, men jeg tror Ap når de får roet seg ned litt, og ser fire år fram i tid, at de vil være med på noen reformer som er gode for Norge.

Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum, som så drømmen om en Sp-Ap-regjering knust mandag, er nå åpen for hestehandel.

– Dynamikken er en helt annen når regjeringen ikke lenger kan lene seg på Venstre eller KrF alene, sier han.

– Vi kommer til å fremme tydelig Sp-politikk i Stortinget. Vi kan søke sammen med KrF om distriktspolitikk, landbrukspolitikk og forsvarspolitikk. I rovdyrpolitikken er vi jo mer på linje med regjeringspartiene og kan søke sammen med dem, sier han.

Publisert: