Grønt lys for utvidet ulvejakt

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) trosser innsigelsene i høringsrunden og utvider perioden for lisensfelling av ulv med seks uker til 31. mars. 

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) er i hardt vær i ulvesaken. Nå har han bestemt at lisensfellingsperioden for ulv i ulvesonen skal utvides med seks uker.
 • Mats Rønning
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Vi tar nå høyde for at det kan komme ny kunnskap om skadepotensial og ulvens atferd, blant annet som følge av radiomerking av ulv i år. Vi ser derfor et behov for en utvidelse av fellingsperioden for ulv innenfor ulvesonen, sier Helgesen.

Utvidelsen gjelder bare for inneværende lisensfellingsperiode.

Kritikk

Naturvernforbundet var blant dem som reagerte på forslaget fra departementet, som ble sendt ut med åtte dagers svarfrist 3. februar. Organisasjonen mener det er uetisk å drive jakt i paringssesongen.

– Forslaget kan medføre at hanner skytes og etterlater drektige tisper som kan få problemer med å forsørge avkommet sitt alene, uttalte Arnodd Håpnes, fagleder for naturmangfold i Naturvernforbundet til NTB da forslaget ble kjent. 

Departementet har også avholdt et eget høringsmøte i saken. En rekke innspill fra organisasjoner og privatpersoner har kommet inn.

Samfunnshensyn

Høringsuttalelsene fra utmarks- og næringsorganisasjonene framholder at lisensfellingsperioden bør utvides til 31. mars på bakgrunn av andre samfunnshensyn. 

Trass i mange innspill konkluderer Klima- og miljødepartementet med at det ikke har kommet fram «nye momenter av betydning» i høringsrunden. 

– Det er lagt avgjørende vekt på hensynet til ny kunnskap selv om det er etiske betenkeligheter med utvidelsen, heter det i begrunnelsen.

Les også

 1. - Merkelig forslag om utvidet ulvejakt

 2. Ny enighet på Stortinget om ulveforvaltningen

 3. Mindre rovdyrskader på sau tross av mer ulv

 4. 57.000 underskrifter mot ulvejakt

 5. Fem menn dømt for ulovlig ulvejakt

Publisert:
 1. Ulv
 2. Klima- og miljødepartementet
 3. Vidar Helgesen
 4. Jakt

Mest lest akkurat nå

 1. Når det blir farlig å gå på jobb

 2. David Brekalo: – Jeg gjorde en feil og vil beklage til alle

 3. Mange prøver seg, men få klarer å synge julen inn like godt

 4. Mann tatt for ruskjøring med barn i bilen

 5. Dette sa Gunnarsson som fikk Brekalo til å koke over

 6. Derfor sliter barn med å avslutte spill. Ny kunnskap kan hjelpe foreldre