Pyramide blir signalbygg i nytt regjeringskvartal

Team Urbis vant arkitektkonkurransen om nytt regjeringskvartal med sitt forslag «Adapt». Men flere stortingsrepresentanter krever omkamp om høyder og volum.

Tema Urbis vant Statsbyggs designkonkurranse med konseptet «Adapt». En viktig årsak var det særegne pyramidebygget til venstre for Høyblokka, ifølge juryen. Foto: Team Urbis / Statsbygg / NTB scanpix

  • NTB
Publisert: Publisert:

Statsbygg presenterte kandidatene til det nye regjeringskvartalet onsdag. Konseptet Adapt fra arkitektteamet Team Urbis ble presentert som vinner av administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Vinnerkonseptet Adapt fra Team Urbis. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

"Adapt» og Team Urbis vant over «Lysning» av arkitektfirmaet G8+ i konkurransen om å få utforme landets nye regjeringskvartal.

– Juryen kaller «Adapt» en klar vinner. De peker på gode løsninger for fellesfunksjonene, at konseptet er godt nedtonet og balansert mot Grubbegata, og de peker på at det nye skråbygget gir det særpreg og kan bli et bygg for vår tid, sier administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg til NTB.

I juryens begrunnelse heter det: «Det pyramidale bygget på A-feltet ved Johan Nygaardsvolds plass er særdeles godt plassert. Bygget vil gi det nye regjeringskvartalet et samlende uttrykk og et særpreget bygg fra vår tid.»

Bak Team Urbis står firmaene Nordic, Rambøll, SLA, Bjørbekk & Lindheim, Asplan Viak, COWI, Aas-Jakobsen og Per Rasmussen.

Venstre vil ha omkamp

Veien fram til dagens vinner har vært lang. I 2014 ble seks grupper av arkitekter invitert til å skissere utformingen av kvartalet. Deres ulike forslag la grunnlag for reguleringsplan for området som Statsbygg la fram høsten 2015. I mai i år leverte sju ulike prosjektgrupper anonymt sine forslag til nytt regjeringskvartal. I juni ble to av dem – «Lysning» og «Adapt» – valgt til å gå videre i konkurransen.

Nikolaisen sier at Statsbygg siden juni har forhandlet med begge de to finalistene.

– Vi har sett på gjennomføringsevne og kapasitet. For en byggherre er det også viktig å gå nøye gjennom gjennomføringsevnen og kompetanse før vi velger, sier Nikolaisen.

Om team Urbis vinnerforslag vil overleve i dagens form, gjenstår imidlertid å se. Klassekampen skrev tidligere i sommer at det kan bli flertall på Stortinget for å endre byggeplanene. Stortingspolitikere fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti, Venstre og Miljøpartiet De Grønne, som avisen hadde snakket med, var alle sterkt imot byggeplanene.

Også Aps Oslo-representant Jan Bøhler er blant dem som har gått hardt ut mot planene og kalt dem «en massiv og høy kontorørken midt i byens kjerne».

-Inn i regjeringsforhandlingene

Etter planen skal Stortinget først ta stilling til prosjektet i 2019, året før planlagt byggestart. Det mener Venstres nestleder og Oslo-representant Ola Elvestuen er altfor sent.

– Stortinget må komme inn allerede i høst, ellers låses alle beslutninger, sier han.

Elvestuen sier Venstre vil ta opp regjeringskvartalet i de pågående samtalene med regjeringen.

Han mener prosjektet må skaleres ned betydelig og mener dette kan gjøres ved at Utenriksdepartementet fremdeles blir liggende i Victoria terrasse, og ved at man fortsetter å bruke dagens regjeringsbygg på motsatt side av Akersgata, de såkalte R5- og R6-byggene.

-Jeg mener også det er et stort feilgrep å rive Y-blokka, sier Elvestuen til NTB.

Han mener krav om nedskalering av bygningene ikke trenger å forsinke prosjektet og at det vil bli billigere.

Ferdig i 2027

Harald Nikolaisen sier «Adapt» også ble valgt fordi løsningene er fleksible og kan endres dersom diskusjoner om brukernes behov og fremtidige driftsformer skulle tilsi det.

– Kan konseptet også fungere ved en betydelig nedskalering, slik flere stortingsrepresentanter har tatt til orde for?

– Det er den vedtatte reguleringsplanen og rom- og funksjonsprogrammet som ligger til grunn for vinnerkonseptet og hele konkurransen, så det er det vi forholder oss til. Spørsmålet om nedskalering er en annen diskusjon, sier Nikolaisen til NTB.

Ifølge planene skal byggeprosjektet stå ferdig i 2027.

Regjeringskvartalet fikk omfattende skader av den 950 kilo store bomben som ble detonert 22. juli 2011. Rivingen av de gamle byggene skal etter planen starte i 2018.

Publisert:
  1. Regjeringskvartalet

Mest lest akkurat nå

  1. Dette er den nye trenden på Storhaug: - Jeg tror folk har savnet et slikt tilbud

  2. To bilister ble fotgjengere i løpet av én time

  3. Thon vil utvide Amfi Madla inn på Shell-stasjonen

  4. Bølger i kaffen kan være et dårlig tegn

  5. Nå vil han stramme inn igjen

  6. Millionerstatning etter byggetabber