Svekket Hydro-resultat – dataangrepet kostet 300–350 millioner

Hydro leverte et driftsresultat på 559 millioner kroner i første kvartal. Det er en kraftig nedgang fra samme periode i fjor, men bedre enn spådommene.

Cyberangrepet i mars, problemene i Brasil og høye råvarepriser setter preg på Hydros resultat for første kvartal i 2019. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
Hydros konsernsjef Hilde Merete Aasheim sier selskapet vil sørge for en strengere finansiell disiplin og arbeide for en høyere inntjening. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Resultatet før finansposter og skatt i samme periode i fjor var på 3,1 milliarder kroner, viser Hydros kvartalsrapport, som ble lagt fram onsdag.

Det omfattende cyberangrepet i mars forsinket rapporten. Den inneholdt til gjengjeld den gode nyheten om at regningen for angrepet ikke er blitt så høy som først antatt. Kostnadene for første kvartal endte på 300–350 millioner, opptil 100 millioner kroner lavere enn tidligere antatt. Selskapet regner imidlertid med at cyberangrepet vil koste dem ytterligere 200–250 millioner kroner i andre kvartal i år.

Dette er bare et av flere problemer selskaper har måttet bale med og som tynger resultatet. Lavere realiserte priser på aluminium, høyere råvarekostnader og effekten av produksjonsbegrensningene ved aluminaraffineriet Alunorte i Brasil preger resultatet, opplyser Hydro.

Lyspunkter i Brasil

20. mai hevet imidlertid en brasiliansk domstol restriksjonene Alunorte-anlegget har vært underlagt som følge av anklager om at det slapp ut forurenset regnvann i februar i fjor.

Konsernsjef Hilde Merete Aasheim sier at selskapet nå vil konsentrere seg om å gjenoppta normal drift ved Alunorte, samt anleggene Paragominas og Albras.

– Den brasilianske virksomheten danner grunnlaget for Hydros overordnede agenda og vår ambisjon om å øke lønnsomheten, sier hun i en kommentar til kvartalsrapporten.

Selv om driftsresultatet er langt unna fjorårets første kvartal, er det sterkere enn hva analytikerne ventet. Analysebyrået TDN/Infront hadde spådd et resultat på 123 millioner kroner for første kvartal, melder E24. Ifølge Dagens Næringsliv hadde 13 analytikere anslått at Hydro ville få et driftsresultat på 150 millioner kroner.

– Vi er fortsatt optimistiske når det gjelder de langsiktige utsiktene for aluminium. Men grunnet usikkerheten i markedet og utfordringen med lønnsomhet i bransjen generelt, vil vi heve forbedringsambisjonene våre, sier Aasheim.

– Streng disiplin

Hun sier selskapet vi foreta en strategisk gjennomgang av såkalte «rolled products», altså valset aluminium, og sørge for strengere finansiell disiplin og høyere inntjening.

Selskapet viser til gode resultater innen forretningsområdet for aluminiumsprofiler og -rør («extruded products»), spesielt i Nord-Amerika. Selskapets kraftvirksomhet Energy gjør det også bra som følge av høye kraftpriser.

Aasheim opplyser at Hydro vil arrangere en investordag 24. september der selskapets oppdaterte ambisjoner vil bli lagt fram.

Fakta om Norsk Hydros kvartalsresultat

Nøkkeltall fra Norsk Hydro ASAs resultatregnskap for første kvartal 2019. Tall for samme periode året før i parentes.

* Driftsinntekter: 37.583 millioner kroner (39.979 millioner kroner)

* Driftsresultat: 20 millioner kroner (3.301 millioner kroner)

* Resultat før skatt: 26 millioner kroner (2.86 milliarder kroner)

Fakta om dataangrepet mot Hydro

* Hydro oppdaget rundt midnatt natt til tirsdag 19. mars at selskapet var rammet av et «omfattende dataangrep».

* Angrepet rammet først en virksomhet i USA, og det spredte seg derfra til andre deler av organisasjonen i USA og Europa. I løpet av tirsdagen lyktes selskapet i å isolere alle sine fabrikker og dermed minimalisere risikoen for videre spredning.

* Ifølge Hydro ble selskapet rammet av et såkalt løsepengevirus. Disse krypterer informasjon i selskapers datamaskiner, og det blir framsatt krav om penger for å få «låst opp» informasjonen igjen.

* Ingen har foreløpig krevd en konkret pengesum fra Hydro. Det ligger imidlertid en åpen tekstfil ved viruset, som selskapet ikke har åpnet ennå. Typisk er det her kontaktinformasjon til noen som opplyser om beløp.

* Hvem som sto bak, er foreløpig ikke kjent. Det er heller ikke kjent hvilket land viruset stammer fra.

* Viruset slo ut selskapets globale nettverk, og selskapet måtte flere steder bruke reserveløsninger for kommunikasjon og administrative oppgaver.

* Som følge av dataangrepet måtte Hydro stenge ned produksjonen ved noen av anleggene som driver med «Extruded Solutions» og «Rolled Products». Førstnevnte er aluminiumsdeler som inngår i bygninger, biler og fotballmål. Sistnevnte kommer ut av valseverk og blir eksempelvis brukt i bokser til øl og mineralvann.

* Aluminiumsverkene i Norge gikk som normalt, men med høyere grad av manuell drift. Aluminiumsverkene utenfor Norge ble ikke rammet.

* Kripos har åpnet etterforskning av dataangrepet. Det er foreløpig ikke kjent om det har vært flere tilfeller med den aktuelle skadevaren i Norge, ifølge Kripos.

* Norsk Hydro er til vanlig tilkoblet Nasjonal sikkerhetsmyndighets (NSM) varslingssystem for digital infrastruktur (VDI), som overvåker nettverkene til samfunnskritiske norske virksomheter og bedrifter, og som har som jobb å varsle dersom nettverkene blir utsatt for angrep. Under det omfattende dataangrepet var Hydros sensor imidlertid ikke påkoblet.

* Norsk Hydro anslo i april at dataangrepet har kostet selskapet mellom 400 og 450 millioner kroner i første kvartal. I den endelige resultatrapporten er kostnaden anslått til 300–350 millioner kroner.

* Resultatet for første kvartal skulle ha vært lagt fram 30. april, men ble utsatt til 5. juni som følge av dataangrepet.

Les også

 1. Hydros toppsjef starter opp igjen i Brasil etter bare to uker i jobben

 2. Hydro: Sivil domstol har hevet produksjonsforbudet i Brasil

Publisert:
 1. Økonomi
 2. Norsk Hydro
 3. Brasil

Mest lest akkurat nå

 1. Tjelta-familien selger for 2 milliarder kroner

 2. Politiet på væpnet aksjon i Eigersund

 3. Måkenachspiel etter Gladmaten

 4. Kilder: - Østenstad blir Braut Haalands «pengemann»

 5. – Jobben begynner etterpå, når du har svelget. Da begynner du å miste følelsen i armene og sånn

 6. Buklanding for SAS