Solberg: Viktig at barna skjermes og ikke identifiseres

De fem barna som er hentet ut av Syria, må bli skjermet fra offentligheten og slippe å bli dømt for foreldrenes valg, sier statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) under pressekonferansen hvor de orienterte om de fem foreldreløse barna som nå er på vei til Norge. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide holdt mandag kveld pressekonferanse om de fem foreldreløse barna som er hentet ut av al-Hol-leiren i Syria, og som nå er på vei til Norge.

– Jeg er glad de er trygt på vei til Norge. Vi vet ikke hvilke påkjenninger de har vært utsatt for, men vi vet at de fem barna har levd i svært farlige omgivelser og opplevd ting barn ikke bør oppleve, sier statsministeren.

Verge og barnevern

Barna har fått oppnevnt verge i Norge, og barnevernet er koblet inn. Solberg sier barna vil få all nødvendig oppfølging i Norge.

– Jeg har også vært opptatt av at barna skal ha samme rettigheter som andre barn til å forme sine liv, utenfor offentlighetens blikk og uten å bli dømt for foreldrenes valg. Opplysninger om barna er taushetsbelagt. De skal ikke deles, sier Solberg.

Statsministeren rettet en tydelig oppfordring til norsk presse, der hun påpeker at det er viktig at barna ikke blir identifisert og ber om at deres rett til skjerming respekteres.

– Skjerming er ikke bare å fade ut ansiktene deres på bilder. Familier og andre må få rom til å gi barna omsorg. Dette ber jeg om at alle følger av hensyn til barnas oppvekst, sier Erna Solberg.

Rett til anonymitet

Hun understreker at Norge som samfunn har et ansvar for disse barna, og at de har rett til å være utenfor mediene og offentlighetens søkelys.

– Det er foreldrene deres som har gjort noen valg. De har rett til en barndom i anonymitet, og rett til å være seg selv som alle andre barn. De kan ikke ta stilling til sin egen skjebne, sier Solberg.

De fem barna satt mandag kveld på et fly på vei fra Nord-Irak til Norge. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) vil ikke svare på om de har familie i Norge som skal ta hånd om dem.

– Dette handler om personopplysninger, slår hun fast.

Publisert: