Søker på gjeldsregister – får tilbud om lån

Søker du på ordet «gjeldsregister» på Google, får du opp annonser for en rekke lånetilbud. Forbrukerrådet mener dette er utspekulert.

Publisert: Publisert:

Illustrasjonsfoto: Erik Johansen / NTB scanpix

  • NTB

På Google er nemlig søkeordet «kapret» av kredittformidlere, slik at nordmenn som søker etter «gjeldsregister» i søkemotoren får opp annonser for en rekke lånetilbud som topptreff, skriver E24.

Gjeldsregisteret – som ble lansert 1. juli – skal gi både långivere og forbrukere lett tilgang til en oversikt over forbruksgjelden. Men Googles algoritmer kobler altså opp annonser for forbrukslån når folk søker på ordet.

Google opplyser at annonsørene selv kan bestemme hva slags søkeord de skal kobles til.

– Annonsører som velger å bruke Googles automatiserte søkeord-løsninger, vil se sine annonser dukke opp i flere ulike søk, og annonsørene har full kontroll over hvilke søkeord de eventuelt vil reservere seg mot, opplyser Googles PR-sjef Katharina Hicker.

Forbrukerrådet reagerer skarpt på annonseringen og mener at hele ideen med et gjeldsregister som skulle hjelpe folk ut av gjeldsproblemene, snus på hodet av annonsene.

– Dette er dessverre et godt eksempel på hvor pågående og aggressive mange av disse aktørene er. De ønsker fremdeles å utnytte personer som ofte ikke trenger mer kreditt og gjeld, sier direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet.

Hun varsler at de vil se nærmere på gjeldsregisterannonseringen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. 16-åring brakk nakken da han stupte – nå vil familien advare andre

  2. – Kona fikk valget om å forlate meg eller å finne seg i det

  3. Gravid kvinne i dekning fordi legen mener hun er alkoholiker

  4. Flere biler involvert i ulykke i Kvinesdal

  5. – Nå må vi ikke gå i 22. juli-fellen!

  6. Norge ville neppe blitt stengt på samme måte i dag, innrømmer helsetopper. Slik har tiltakene og fagrådene sprikt

  1. Personlig økonomi
  2. Lån
  3. Forbrukerrådet