Tarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy

Teorien om at bakterier kom inn i høydebassenget via fjellsprekker er styrket, ifølge varaordfører Bård Espelid i Askøy kommune.

De nye prøvene styrker teorien om at høydebassenget i Kleppe vannverk er forurenset gjennom sprekker i fjellet. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Det er blitt tatt nye prøver fra taket i høydebassenget på Øvre Kleppe på Askøy som viser funn av tarmbakterier.

Det er påvist E.coli og koliforme bakterrier i to av fire prøver fra taket og fjellveggen, melder NRK.

Fortsatt koking

Varaordfører Bård Espelid sier at dette styrker teorien om at bakteriene har kommet inn via fjellsprekker og stammer fra dyreavføring. Han sier til TV 2 at askøyværingene må belage seg på å koke vannet gjennom store deler av sommeren.

– Forhåpentligvis kan vi heve kokevarselet i løpet av noen uker, men det vil bare skje dersom det er 100 prosent sikkert å levere vann, sier Espelid og legger til at avgjørelsen om å oppheve kokevarselet vil bli tatt i samråd med Mattilsynet og Folkehelseinstituttet.

Informasjonsbehovet er stort i kommunen, og mandag og tirsdag holdes det folkemøter på Askøy. Flere av dem som møtte opp mandag var bekymret for mulig langsiktige plager som følge av forurensingen av drikkevannet.

Senplager

– Vi regner med at noen kan få senplager, så det må vi være forberedt på, sier Espelid. Instituttleder Guri Rørtveit ved Universitetet i Bergen sier urolig mage er den vanligste reaksjonen etter å ha blitt utsatt for campylobacter.

– Noen få kan få leddplager i form av reaktiv artritt, men også det pleier å forsvinne etter en tid, sier Rørtveit, som leder Institutt for global helse og samfunnsmedisin. Hittil har en person meldt om denne formen for leddbetennelse, mens en annen har meldt om mulig reaktiv artritt.

Ifølge Rørtveit er det vanskelig å si hvor mange som kan få senplager og hun forteller at det er mange feilkilder i studier på dette området. På Askøy er forskningen allerede i gang. 16.000 innbyggere fikk forrige uke en SMS fra kommunen, som vil kartlegge hvordan det går på sikt.

Fredag sa Espelid til NRK at høydebassenget tappes for vann slik at geologer kan undersøke om det er gjennomgående sprekker i fjellet.

Les også

 1. Helsedirektoratet: Drikkevannet må overvåkes bedre

 2. Mattilsynet etter e.coli funn i drikkevannet på Utsira: - Trolig ingen grunn til frykt

 3. For 114 år siden ble Norge selvstendig. Fortsatt drikker nordmenn vann i rør fra den gang kongen var svensk.

Publisert:
 1. Askøy
 2. Vann og avløp

Mest lest akkurat nå

 1. Den mest kunnskapsrike vi kjente

 2. Elsparke­syklist døde etter ulykke – navnet er frigitt

 3. Elden har også vært på siktedes side i Birgitte-saken

 4. Eierne hjalp familie etter brann før jul, søndag brant deres eget hus

 5. Hunnedalsveien: Kraftig vind kastet buss av veien

 6. Viking og Berisha i gang: – Dette skal til for at jeg drar