Kristelig Folkeparti bryter budsjettforhandlingene

KrF krever at regjeringen leverer et nytt tilbud og inviterer også Venstre til nye forhandlinger.

Publisert: Publisert:

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix / NTB scanpix

 • Inga Sverdrup
  Designer
 • Geir Søndeland
  Journalist
 • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Knut Arild Hareide (KrF) bekreftet etter det ekstraordinære KrF-møtet på Stortinget at partiet bryter budsjettforhandlingene.

– Vi ser ikke mulighet til en løsningen med de skissene vi nå har fått. Nå er utspillet opp til regjeringen. Det er deres ansvar å få på plass et budsjett. Jeg har lyst til å be dem om å tenke seg om en gang til, sa Hareide.

– Uten nye initiativ vil det ikke bli en felles enighet mellom fire partier. Vi ser ikke muligheten til å gå videre. Det er slik KrF opplever det akkurat nå, sier han.

Dermed er bruddet et faktum - selv om det fortsatt er mulig at KrF kan gjenoppta forhandlingene dersom regjeringen kommer tilbake med et bedre tilbud.

Hareide presiserer at KrF ikke går alene tilbake til forhandlingsbordet. Det må være forhandlinger med de fire «samarbeidspartiene» Høyre, Frp, KrF og Venstre.

– Vi har en samarbeidsavtale som forplikter oss både mot Høyre og Frp, men også Venstre. Det er ikke tvil om at regjeringen har kommet KrF i møte og Venstre i møte gjennom disse forhandlingene på flere områder. Det har vært jevnlige møter og selv om det fortsatt er en betydelig avstand, har det være store framskritt gjennom forhandlingene som er ført de siste ukene, innledet Hareide.

– Hovedbildet er at vi fortsatt står langt fra hverandre på viktige saker for KrF, på barnepolitikk, distrikt og ikke minst det grønne skiftet og klima. Her er vi også i kjernen av problemet. Regjeringen har valgt å stille ultimatum om et spørsmål vi har forhandlet om i nesten ett år som vi hadde avtale om ved forrige års budsjett. Vi ble ikke enige og så velger regjeringen å legge fram et forslag som er litt dårligere enn den skissen vi hadde – og legger attpåtil å legge fram det som et ultimatum. Jeg mener en mindretallsregjering verken kan eller bør opptre på den måten, sier Hareide.

Les også

Venstre bryter budsjettforhandlingene - hva skjer egentlig nå?

Høyre var selv samlet til krisemøte mens KrF-møtet pågikk, skriver Aftenposten.

Frps landsstyre hadde ekstraordinært møte tirsdag.

Overfor Aftenbladet bekreftet Knut Arild Hareide (KrF) før møtet ny kontakt mellom KrF, Venstre, Høyre og Frp etter Venstres forhandlingsbrudd - og at han hadde bestemt seg for hva KrF burde gjøre.

Mulige utfall

D-dagen er finansdebatten 5. desember.

Forhandlingene kan fortsette fram til da, men et flertall må leveres innen 08:30 mandag.

Uten støtte fra Venstre eller KrF blir det full regjeringskrise og en mulig avgang for regjeringen.

Det har blitt spekulert i en rekke mulige utfall mellom Venstres brudd og krisemøtene i Frp, KrF og Høyre.

Slik så mulighetsbildet ut før KrF-konklusjonen.

 • KrF sier ja til å forhandle videre med Høyre og Frp.
 • KrF bryter forhandlingene slik som Venstre.
 • KrF innvilger seg en tenkepause potensielt helt fram til finansdebatten.
 • Tross forhandlingsbrudd blir regjeringen enige med KrF eller Venstre eller begge partier innen finansdebatten mandag.
 • Regjeringen truer med å gå av gjennom et såkalt kabinettspørsmål, men får støtte fra KrF eller Venstre eller begge og får dermed fortsette med et budsjettflertall i bunn.
 • Regjeringen truer med å gå av gjennom et kabinettspørsmål og får ikke støtte fra KrF eller Venstre og må gå av.
 • Stortingspresidenten kan foreslå en avgrenset og midlertidig styringsfullmakt til regjeringen fram til den har lagt frem et nytt, revidert budsjettforslag på bordet, slik TV2 har meldt. Ifølge NTB er en tidsbegrenset styringsfullmakt kun brukt to ganger siden krigen, sist under Gro Harlem Brundtlands regjering i 1986. Det innebærer at regjeringen «settes under administrasjon» av stortingspresident Olemic Thommessen (H).

Dersom regjeringen må gå av, innebærer det ikke bare at Ketil Solvik-Olsen (Frp), Solveig Horne (Frp) og Bent Høie (H) må forlate regjeringskontorene.

Det innebærer også at Helge Thorheim (Frp) og Sveinung Stensland (H), som i dag er vararepresentanter for henholdsvis Horne og Høie, er ute av Stortinget, når de i så fall må gjøre plass for Horne og Høie.

Solvik-Olsen sto for øvrig på 9. plass på stortingsvalglisten til Rogaland Frp.

Nå må Erna Solberg (H) komme tilbake både til Knut Arild Hareide (KrF) og Venstre med et nytt forhandlingstilbud. Foto: Fredrik Refvem

Raser mot bilpakke

Hareide går til frontalangrep på hvor «snille» regjeringen er mot eiere av forurensende biler.

– KrF har ikke stilt noen ultimatum, og dette handler ikke om noen ører på bensin- og dieselavgiften. KrF har for lengst akseptert regjeringens forslag både på bensin- og dieselavgiften. Det er ikke det dette handler om. Problemet har vært at ved å gi belønning til de fossile bilene, ja, så går de med overskudd, de tjener penger på det. Det er ikke forenlig med et grønt skifte. Det er ikke bærekraftig på sikt å gå med overskudd med de fossile bilene dersom vi ønsker et grønt skifte. Det legges opp til å bruke mange hundre millioner kroner som vi i stedet kunne ha brukt på distrikt, omsorg og skole, sier Hareide.

KrF-lederen sa dette i sin innledning:

– Vi har hele tiden vært konstruktive og har prøvd å finne en vei utenom ultimatum og bilpakken. Det har vist seg å være for vanskelig, sier han.

– KrF har erfaring fra å forhandle i Stortinget og å sitte i mindretallsregjering. Da vi satt i mindretallsregjering, forhandlet vi konstruktivt. Vi stilte aldri ultimatum. Vi var villig til å strekke oss langt og til et smertepunkt for å finne en løsning. Jeg forventer det samme av enhver mindretallsregjering og den regjeringen som sitter nå. Vi ser altså ingen mulighet til en løsning med de skissene vi har fått nå. KrF ser ikke muligheten nå til å gå videre, sier Hareide.

Hva nå da?

– Nå er utspillet (fra KrF) at dette er opp til regjeringen. Det er deres ansvar å få på plass et budsjett. Jeg vil oppfordre regjeringen til å tenke seg om en gang til, sier han og legger til:

– KrFs dør står åpen 24 timer i døgnet fram til budsjettet blir forhandlet om i Stortinget mandag 5. desember, sier KrF-lederen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Finner du en slik snegle i din hage, meld fra og drep den så fort som mulig

 2. Tidligere Viking-trener fikk sparken i Sverige - men fortsetter i jobben

 3. – Naustet til Jostein Eiane et prakteksempel på kommunal saks­behandling

 4. Eldre mann med sekk og lue gikk på motorveien

 5. Erkjenner å ha slått kona én gang ved et uhell. Dømt for å ha mishandlet henne i 28 år

 6. Stavanger-løper kom til Norge som flyktning. I år har han løpt raskest i verden

 1. Statsbudsjettet