Industrien frykter konsekvenser av Aps interne oljestrid

Næringen advarer mot konsekvensene av å endre eller skrote leterefusjonsordningen for oljeindustrien som følge av intern strid i Ap om partiets oljepolitikk.

Leder Ina Libak i AUF er en av dem som vil ha en debatt om leterefusjonsordningen i oljeindustrien. Industrien frykter imidlertid konsekvensene av dette. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Arbeiderpartiet vil: Avslutte alle særordninger for oljeindustrien hvor fellesskapets midler tar kostnaden for å lete etter – og åpne nye oljefelt. Avskaffe leterefusjonsordningen og redusere friinntekten. Vri skattefordelene over til grønne næringer, heter det i forslaget fra Klima- og miljøutvalget i fylkeslaget i Østfold som er oversendt partiets landsmøte.

Det skriver Klassekampen.

Petra Brinch ledet klimautvalget som formulerte forslaget, og mener ordningen bør skrotes både av miljøhensyn og fordi de ikke vil bruke fellesskapets penger på oljefelt som hun mener neppe blir lønnsomme.

Også AUF ønsker en debatt om ordningen, sier leder Ina Libak.

Leder Barbro Auestad samfunnspolitisk avdeling i LO-forbundet Industri Energi mener det er destruktivt å så tvil om ordningen.

– Ordningen bidrar med veldige summer til fellesskapet og tjener oss godt, sier Auestad.

Hun advarer om at en usikkerhet om ordningen kan føre til at utenlandske selskaper kvier seg for å gjøre investeringer i Norge.

Libak og Brinch forstår uroen.

– Men jeg er uenig i at løsningen er å fortsette. Det verste vi kan gjøre for de mange tusen som jobber i oljen er å la det skure og gå, sier Libak.

I en opptelling VG gjorde mandag ble det klart at 213 av 300 delegater på Arbeiderpartiets landsmøte i april ligger an til å stemme imot kompromisset om oljevirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja. Landsmøtet i Ap ble i 2017 enig om å verne deler av områdene her, men åpne for en konsekvensutredning av andre deler.

Les også

 1. Støre står fast ved oljekompromiss fra 2017

 2. Frp: Ap-plan om klimakutt i Norge kan koste 20 milliarder - ekstra

 3. Ny måling: Ap mot sitt dårligste kommunevalg noen gang

Publisert:
 1. Arbeiderpartiet (Ap)
 2. Oljebransjen

Mest lest akkurat nå

 1. Fiskepiren stenges, ventende henvises til kjøpesentre: Uverdig, mener varaordfører i Suldal

 2. Mopedulykke i Eigersund - lettere skadet

 3. - Jeg har vært mer lettet enn glad i dag

 4. Regjeringen flytter strømstøtten en måned fram - og vurderer å begrense strømeksporten

 5. Guardiola sammenligner Haalands mentalitet med Messis: – Jeg er veldig glad på hans vegne

 6. Det er kult å bo i London, men det koster skjorta