Finansdepartementet stanser oljefondets investeringer i olje- og gassprodusenter

Statens pensjonsfond utland skal ikke lenger investere i selskaper som driver med leting og produksjon av olje og gass, har Finansdepartementet besluttet.

Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen.
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Beslutningen ble offentliggjort fredag formiddag. Finansminister Siv Jensen vil utdype beslutningen og svare på spørsmål under en pressekonferanse 12.30 fredag.

Rundt 6 prosent av aksjebeholdningen til Statens pensjonsfond utland er i olje og gass-sektoren. Det tilsvarer en samlet verdi på rundt 320 milliarder kroner. Uttrekket gjelder kun selskaper som driver med leting og produksjon, og ikke selskaper som i tillegg eksempelvis har virksomhet knyttet til fornybar energi.

– Målet er å gjøre vår samlede formue mindre sårbar for et varig fall i oljeprisen. Da er det mer treffsikkert å selge selskapene som kun driver med leting og produksjon av olje og gass, enn å gå helt ut av en bredt sammensatt energisektor, sier Jensen i en pressemelding.

Anbefalte uttrekk

Norges Bank, som forvalter de nesten 9.000 milliarder kronene i fondet, rådet høsten 2017 departementet til å ta olje og gass ut av fondets referanseindeks. I praksis anbefalte sentralbanken at fondet trekkes ut av sektoren for å redusere risikoen for verdisvekkelse ved fall i oljeprisen.

Regjeringens beslutning begrenser uttrekket til oppstrømsselskaper. Tiltaket skal bidra til redusere samlet risiko knyttet til denne type virksomhet i norsk økonomi. Vurderingen gjenspeiler, i likhet med Norges Banks råd, ikke et bestemt syn på oljepris, fremtidig lønnsomhet eller bærekraft i petroleumssektoren. Den er dermed uavhengig av petroleumspolitikken regjeringen fører, og som ligger fast, understreker departementet.

Sprer risiko

En ekspertgruppe oppnevnt av departementet, har konkludert motsatt. Gruppen påpekte i sin anbefaling at norsk økonomi er sterkt eksponert for svingninger gjennom oljeprisen, og at fondets investeringer i olje og gass utgjør en svært liten del av risikoen for norsk økonomi.

– Oljevirksomheten kommer til å være en stor og viktig næring i Norge i mange år fremover. Statens inntekter fra sokkelen følger i utgangspunktet av lønnsomhet i oppstrømsvirksomhet. Derfor handler dette om å spre risiko, sier jensen.

Publisert:
 1. Oljebransjen
 2. Oljeproduksjon
 3. Oljepenger
 4. Statens pensjonsfond utland
 5. Norges Bank

Mest lest akkurat nå

 1. Trafikkuhell på Hellvik

 2. Disse har søkt på jobben som kultursjef i Stavanger

 3. Langer ut mot konkurrent etter protest: – Latterlig og flaut

 4. Stavanger-forfatter inn i regjeringsapparatet med et klart selfie-råd til kulturministeren

 5. Ålgård-drapet: Offeret ba om hjelp for å bli kvitt drapstiltalte

 6. Sira Kvinas største magasin er mer enn halvert. Nå ses villreinens gamle trekkvei