Rødgrønt flertall på fersk måling

Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV har flertall i en ny meningsmåling. KrF står på stedet hvil etter sitt mye omtalte veivalg sist fredag.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre har flertall på Stortinget sammen med SV og Senterpartiet, ifølge en fersk meningsmåling. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

De tre rødgrønne partiene får til sammen 85 mandater og er dermed heller ikke avhengig av Rødts to mandater for å få flertall på Stortinget, viser målingen Norfakta har gjort for Klassekampen og Nationen.

Arbeiderpartiet går fram 0,9 prosentpoeng til 29,1 prosent, mens Senterpartiet har en fremgang på 0,5 prosentpoeng til 11,7 prosent. For SV er kurven motsatt: Partiet faller med 1,6 prosentpoeng til 5,0 prosent.

– Vi er tre ulike partier med ulik politikk. Men Ap er klare til å samkjøre oss på viktige saker som klima, distrikt og næringspolitikk, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Ap, SV og Sp satt sammen i flertallsregjering i årene 2005 til 2013.

Vedum nøler med SV

Støre svarer i Nationen et klart ja på spørsmålet om han ville søkt flertallsregjering med Sp og SV hvis dette var valgresultatet.

Senterpartiet gjør sin nest beste måling i Nationen siden valget i fjor, men Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum nøler når det gjelder ny rødgrønn regjering med SV.

– Det er for tidlig å diskutere. Det vi sa i valget i fjor høst, var en Sp/Ap-basert regjering. Det er den kontrakten jeg har hatt med velgerne inn i denne stortingsperioden, sier Vedum.

Rødt havner under sperregrensen med knappest mulig margin når partiet får støtte fra 3,9 (-0,1) prosent av velgerne.

Høyre og Frp på stedet hvil

KrF besluttet sist fredag på sitt ekstraordinære landsmøte å søke samarbeid med Solberg-regjeringen. Partiet får støtte fra 4,0 (-0,1) prosent av velgerne i målingen.

Både Høyre og Fremskrittspartiet står så å si på stedet hvil med henholdsvis støtte fra 26,1 (+0,1) og 13,2 (-0,1) prosent av velgerne. Venstre får en fremgang på 1,4 prosentpoeng, men 3,8 prosents oppslutning er ikke nok til å bringe partiet over sperregrensen. MDG står på stedet hvil med 2,2 prosent.

Målingen er tatt opp mandag denne uken – altså etter landsmøtet hvor KrF valgte høyresiden i norsk politikk. 1.005 personer er intervjuet. Feilmarginen er inntil 2,8 prosentpoeng og størst for de største partiene.

LES ANDRE SAKER OM NORSK POLITIKK:

KrFs Kjell Ingolf Ropstad (tv) og Knut Arild Hareide hilser på Erna Solberg under Debatten i NRK
Publisert: