Tidligere Sp-leder Johan J. Jakobsen (81) er død

Den tidligere Sp-lederen og statsråden Johan J. Jakobsen er død, 81 år gammel. Partileder Trygve Slagsvold Vedum sier Sp tar imot nyheten med stor sorg.

Johan J. Jakobsen er død. Her fotografert på Senterpartiets stand under valgkampen til stortingsvalget i 1981. Foto: Bjørn Sigurdsøn NTB / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Johan var lun, jordnær og brennende opptatt av å snakke hele Norges sak. Han hadde alltid et godt og uslitelig humør. Johan var en politiker som folk var glad i på tvers av politisk tilhørighet, sier Vedum om Senterparti-veteranen.

Jakobsen sovnet stille inn lørdag kveld etter en lengre tids sykeleie.

Politikeren fra Spillum i Trøndelag utdannet seg til sivilagronom, før han tjente som Senterpartiets leder mellom 1979 og 1991. Jakobsen var innvalgt på Stortinget i 28 år, og i årene fra 1983 til 1986 var han samferdselsminister under Kåre Willoch (H).

Takknemlig Willoch

Willoch sier til NTB at han hadde stor glede av samarbeidet.

– Jeg må si at jeg har en strøm av gode minner fra samarbeidet vårt. Han var både en dyktig politiker, og en fremragende og samarbeidsorientert person som alltid viste respekt og forståelse for andres meninger. Derfor var han også dyktig til å bidra til felles løsninger, sier Willoch.

– Jeg har ofte tenkt på ham, og alltid med takknemlighet for at han var så konstruktiv, sier han.

En samlende lagbygger

Jakobsen var også Norges kommunalminister fra 1989 til 1990 i Jan P. Syses regjering.

– Ikke bare virket han samlende innad i partiet. Han hadde også en egen evne til å bygge broer til andre partier. Både i regjering og i opposisjon var han en mester i å forhandle og å finne løsninger. Løsninger som ga ham og Senterpartiet stor innflytelse i norsk politikk, sier Vedum.

Overfor NRK viser Vedum til den rollen Jakobsen spilte for at Senterpartiet i 1991 fikk sin første kvinnelige leder, Anne Enger. Enger, som den gang het Anne Enger, sier at hennes forgjenger betydde veldig mye for henne.

– Han var en samarbeidets mann og også veldig bevisst på å bygge laget. For min egen del kan jeg si at jeg skylder han veldig mye og er veldig takknemlig for at jeg fikk bli en del av det laget, sier Enger til NTB.

– Trist melding å få

Enger understreker at den politiske håndverkeren Jakobsen satte sitt stempel på et stort antall vedtak fattet på 1980- og 1990-tallet. Om Jakobsens død, sier hun følgende:

– Det var en veldig trist melding å få, selv om det ikke var så overraskende. Jeg tror at budskapet om Johans død kommer til å bli møtt med både stor sorg og takknemlighet.

Også statsminister Erna Solberg sier at Jakobsens bortgang var en trist nyhet.

– Johan J. Jakobsen var en viktig del av det borgerlige samarbeidet på 80-tallet. En resultatorientert politiker, med evne til å bygge samarbeid. Jeg opplevde ham som en kunnskapsrik, saklig og hyggelig stortingskollega i mine første perioder på Stortinget.

En god venn

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik trekker fram hvor viktig Jakobsens arbeid var for det politiske sentrum og å muliggjøre en sentrumsregjering.

Bondevik satte også stor pris på mennesket Jakobsen.

– Han ble mer enn en kollega. Han ble en god venn. Vi var partiledere, parlamentarisk ledere og statsråder samtidig for hvert vårt parti, og vi tenkte veldig likt politisk. Vi var begge opptatt av å bygge opp sentrum som et politisk tyngdepunkt og et regjeringsalternativ, sier Bondevik til NTB.

– Da jeg besøkte ham på sykehuset det siste året, hadde vi gode stunder sammen, tilføyer Bondevik, som i 1997 ble statsminister i en sentrumsregjering med Senterpartiet og Venstre.

Publisert:
  1. Nekrolog
  2. Politikk
  3. Norge

Mest lest akkurat nå

  1. Heteste kandidat til å bli sjefredaktør i Aftenbladet

  2. Tiltalte ville kjøpe konen sin tilbake

  3. Pøbel: – Synd at mitt verk blir brukt til å fronte andre sine meninger

  4. Tom taper penger på at han fikk hjelp fra Nav. Nå blir saken tatt opp i Stortinget

  5. Du kan jo prøve sjøl å bygge et hus uten spiker, uten sag og uten strøm, og se hvordan bicepsene vokser

  6. Spiller EM-kvalik på hjemmebane