Trond Giske «beklager sterkt» egen oppførsel

Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske beklager sterkt egen oppførsel. Partileder Jonas Gahr Støre slår fast at Giske har opptrådt «kritikkverdig».

Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske og partileder Jonas Gahr Støre har hatt møte på grunn av varsler om Giskes oppførsel. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Jeg tar på alvor at jeg har opptrådt på en måte som har vært belastende. Det beklager jeg sterkt. Det er mitt ansvar å bidra til at ingen opplever meg slik, slår Giske fast i en pressemelding med tittelen «Vedrørende varsler mot nestleder Trond Giske» fra Arbeiderpartiet torsdag ettermiddag.

Samme dag var Giske i møte med sin partileder for å diskutere varsler som er kommet om nestlederens oppførsel.

– Jeg ser at slike opplevelser er negativt for partiet og for partikulturen vi skal ha, og at det er et særlig ansvar for oss som har ledende tillitsverv å sørge for en god partikultur. Dette tar jeg til meg og vil gjøre mitt for å bidra til dette, sier Giske.

– Tar til meg kritikken

Med på gjennomgangen av varslene var også partisekretær Kjersti Stenseng. Dagens Næringsliv har i flere omganger omtalt varsler om Giske.

– Jeg er gjort kjent med at det er kommet varsler som angår meg. Jeg har hatt en gjennomgang av dette sammen med Jonas og Kjersti i dag og tatt til meg kritikken, sier Giske.

Støre sier dette i pressemeldingen:

– Jeg har sagt fra til Trond om at han har opptrådt på en måte som er kritikkverdig. Trond har overfor meg uttrykt at han tar inn over seg alvoret og at han forstår at han har opptrådt på en måte som har ført til disse reaksjonene.

Gjennom et opprop i VG onsdag advarte Oslo Aps leder Frode Jacobsen, Oslo-byråd Rina Mariann Hansen og fem andre lokale partitopper mot en giftig partikultur. Oppropet viser til at Støre oppfordrer alle som opplever trakassering, til å si fra.

Kritikk av partiledelsen

En rekke artikler i mediene den siste uken har skapt strid om hvordan Ap håndterer meldinger om seksuell trakassering og upassende oppførsel.

Partiledelsen er blitt anklaget for å ha vært utydelig om hvordan varslingssaker skal håndteres. Kritikken rettes blant annet mot Anniken Huitfeldt, som leder partiets kvinnenettverk.

– Seksuell trakassering er uakseptabelt. Vi har tatt og tar arbeidet for å bekjempe trakassering på alvor i Arbeiderpartiet, skrev Huitfeldt i en serie tekstmeldinger til NTB tidligere torsdag.

– Stemmer det ikke at du har advart mot at varslinger kan misbrukes som en del av en maktkamp?

– Nei. Det har jeg aldri sagt, svarer hun.

– Jeg har sagt at man skal melde fra hvis man hører om seksuell trakassering, ikke spre rykter om det, skriver Huitfeldt.

Hun understreker samtidig at hun stiller seg bak oppropet til Oslo Ap.

– Svertekampanje

Ifølge Aftenposten har imidlertid flere sentralstyremedlemmer anklaget Oslo Ap for å drive en «svertekampanje» mot Giske og ville «parkere» Huitfeldt og partisekretær Stenseng. Kildene er ikke navngitt.

– Jeg møter hvem som helst i Ap i åpent lende med navn og bilde for å diskutere #metoo og hvordan vi må håndtere på dette på en trygg og god måte. At vi blir møtt med denne anonyme kritikken fra sentralstyremedlemmer, illustrerer bare vårt poeng om at det er vanskelig å snakke om dette i Ap. Det er det som er sørgelig, sier Frode Jacobsen i Oslo Ap.

Han sier det er en utfordring for partikulturen at «ethvert forsøk på å ta opp problematiske ting blir tolket som del av en eller annen maktkamp».

Les også

 1. DN: Trond Giske innkalt til møte med Jonas Gahr Støre

 2. Jonas Gahr Støre avviser maktkamp i Arbeiderpartiet

Publisert:
 1. Trond Giske
 2. Politikk

Mest lest akkurat nå

 1. Klart for fjerde koronavaksinedose i Stavanger

 2. – Hvalrossen Freya er nok på vei mot Rogaland nå

 3. Het kokkekonkurranse på siste dag av Gladmatens comeback-år

 4. «Klart det er mulig å dusje på natten»

 5. Her er barnas Gladmat-favoritter

 6. – Å bli rusfri e jækla krevende. Men jækla kjekt óg.