Ett år siden pågripelsen av Tom Hagen: Politiet mener etterforskningen er nærmere målet

Ett år etter at milliardær Tom Hagen ble pågrepet, siktet for å ha drept eller medvirket til drap på kona Anne-Elisabeth Hagen, sier politiet at de nærmer seg et svar i saken.

Drapssiktede Tom Hagen fotografert på vei fra sin arbeidsplass på Lørenskog tidligere denne uken. 28. april er det ett år siden Tom Hagen ble pågrepet av politiet og siktet for å ha drept ektefellen Anne-Elisabeth Hagen. Pågripelsen skjedde halvannet år etter at den 68 år gamle kvinnen forsvant fra hjemmet sitt i Sloraveien 4. Foto: Cornelius Poppe / NTB

  • NTB-Peter Tálos
Publisert: Publisert:

Onsdag er det ett år siden Tom Hagen ble pågrepet av politiet og siktet for å ha drept ektefellen Anne-Elisabeth Hagen. Han er fortsatt siktet. Her er Hagen fotografert på vei til sin arbeidsplass på Lørenskog tidligere denne uken. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Huset til drapssiktede Tom Hagen i Sloraveien 4 i Lørenskog. Den 28. april er det ett år siden Tom Hagen ble pågrepet av politiet og siktet for å ha drept ektefellen Anne-Elisabeth Hagen. Pågripelsen skjedde halvannet år etter at den 68 år gamle kvinnen forsvant fra hjemmet sitt. Foto: Heiko Junge / NTB

Huset til drapssiktede Tom Hagen i Sloraveien 4 i Lørenskog. Den 28. april er det ett år siden Tom Hagen ble pågrepet av politiet og siktet for å ha drept ektefellen Anne-Elisabeth Hagen. Pågripelsen skjedde halvannet år etter at den 68 år gamle kvinnen forsvant fra hjemmet sitt. Foto: Heiko Junge / NTB

Den 31. oktober 2018 ble Anne-Elisabeth Hagen borte fra hjemmet sitt på Lørenskog. politiet mener fremdeles at ektemannen Tom Hagen står bak. Foto: Privat / NTB

Onsdag er det nøyaktig ett år siden etterforskningen av det som startet som en bortføringssak, tok en dramatisk vending. Halvannet år etter forsvinningen vendte politiet mistanken mot den savnede kvinnens ektemann og pågrep Tom Hagen 28. april i fjor.

Etter elleve dager i varetekt ble Hagen løslatt. Lagmannsretten konkluderte ulikt med Nedre Romerikes tingrett og ga ikke politiet medhold i argumentet om at det var skjellig grunn til å mistenke 70-åringen for drap eller medvirkning til drap på ektefellen.

I ettertid har ikke politiet begjært ham fengslet flere ganger.

Siktelsen har imidlertid ikke blitt frafalt av politiet, som fortsatt mener han kan mistenkes. Hagens forsvarer, advokat Svein Holden, har uttalt at de har tillit til at politiet før eller siden kommer til å sjekke Hagen ut av saken.

– Saken opplyses fortløpende gjennom en lang rekke omfattende og tidkrevende etterforskningsskritt. Politiet er av den oppfatning at den etterforskning som pågår, stadig bringer oss nærmere målet om å finne svar på hva som har hendt med Anne-Elisabeth Hagen, og hvem som kan stilles til ansvar for hennes forsvinning, sier påtaleansvarlig Gjermund Hanssen til NTB.

Fortsatt siktet

– Tom Hagen er fortsatt siktet for drap eller medvirkning til drap. Utover det ønsker vi ikke å kommentere mistankegrunnlaget fortløpende i mediene, sier Hanssen videre.

To og et halvt år etter at Anne-Elisabeth Hagen ble borte fra boligen i Sloraveien i Lørenskog, etterforsker politiet fremdeles saken med stor styrke. En rekke politietterforskere jobber med å sjekke ut alle tips og lete etter nye innfallsvinkler for å se på den underlige forsvinningssaken der den 68 år gamle kvinnen ble borte om formiddagen den 31. oktober 2018.

Et krav om å betale nesten 100 millioner kroner i kryptovaluta, formildet ved et trusselbrev som lå igjen inne i huset, er blant de viktigste sporene i saken.

Vil ikke si mer

Tom Hagen har gitt ett intervju til NRK etter at hun ble borte, men vil ikke gi flere, opplyser hans forsvarer, advokat Svein Holden, til NTB.

– Han ønsker ikke bli intervjuet av mediene, sier Holden.

Hagen har selv forklart at siktelsen og pågripelsen kom som et sjokk, og at det var vondt. Etter at han ble løslatt, har han ikke villet la seg avhøre flere ganger.

– Politiet respekter siktedes valg om ikke å forklare seg ytterligere i saken, sier politiet.

I Norge har drap ingen foreldelse, så Hagen kan forbli drapssiktet resten av sitt liv dersom politiet ikke avslutter etterforskningen. Hagen skal etter menneskerettskonvensjonen anses uskyldig inntil det motsatte er bevist, men politiet mener etter ett år fremdeles at de har skjellig grunn til å mistenke ham for drap eller medvirkning til drap.

I fjor sommer sa Nedre Romerike tingrett seg nok en gang enig i politiets oppfatning da den ga etterforskerne medhold i ønsket om å beslaglegge Hagens hus. Hagen anket ikke avgjørelsen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Aftenbladets web-kamera viser en person som går vekk etter at bobil havnet i sjøen ved Tungenes fyr

  2. Alle som var på Beverly og Stavanger Sportscafé fra 5. til 12. juni bes om å teste seg

  3. Trosset pensjonist­til­værelsen for å vaksi­nere: – De er helter

  4. Pleietrengende kvinne døde – nå er kjæresten tiltalt

  5. Vurderer lokale tiltak etter smitte­utbrudd på ute­steder og private fester

  6. Halvparten av lærer­studentene ved UiS strøk på eksamen: - Vi har klaget på under­visningen gjennom hele skole­året