Aborthardkjør mot Solberg i spørretimen
Høyre åpner, under klare forutsetninger, for å forhandle med KrF om to områder i abortloven, bekrefter statsminister Erna Solberg (H) i Stortinget.
Statsminister Erna Solberg (H) under Stortingets ordinære spørretime onsdag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
- NTB
Solberg og hennes regjering ble bombardert med spørsmål om abort i Stortingets ordinære spørretime onsdag.
SV-leder Audun Lysbakken var først ute. Han ville vite om det er aktuelt for regjeringen å gjøre endringer i den mye omtalte paragraf 2c i abortloven, som åpner for abort etter svangerskapets tolvte uke når det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom.
–Jeg har åpnet for forhandlinger om to områder i abortloven i eventuelle forhandlinger med KrF. Det ene er fosterreduksjon og den delen som oppfattes som et diskriminerende element i paragraf 2c i abortloven, sa Solberg.
Hun understreket at hun ikke svarte på spørsmålene som statsminister, men som Høyres leder.
- Som i dag
Å endre paragraf 2c er ikke Høyres politikk, slo Solberg fast.
– Vi er derimot åpne for å forhandle om utformingen av denne bestemmelsen, under noen klare forutsetninger - at kvinners rettigheter ikke skal svekkes, og at det skal legges større vekt på kvinners og familiers vurdering av egen livssituasjon, sa hun.
– Derfor vil nok dette, slik jeg ga uttrykk for i debatten 1. november, bety at i praksis vil kvinner som søker abort etter tolvte uke, i like stor grad som i dag få innvilget abort i fremtiden.
Solberg viste til at Høyre ikke har noen ferdige løsninger.
– Forhandlinger vil gå mellom fire partier. Dersom KrF får gjennomslag, vil det blir et lovarbeid på vanlig måte. Stortinget får rikelig anledning til å debattere saken.
Sterke reaksjoner
Opposisjonen har reagert kraftig på signalene Solberg kom med om å endre abortloven midt under KrFs interne samarbeidsprosess.
– Statsministeren har i intervjuer gitt inntrykk av at dette er mulig uten noen form for innskrenkninger av kvinners rettigheter, sa Lysbakken.
Aps nestleder Hadia Tajik (Ap) ville ha statsministeren til å forklare hvorfor hun mener kvinner som ser seg nødt til å ta senabort på grunn av alvorlig sykdom hos fosteret, bærer et ansvar for å ha bidratt til sortering.
Solberg tror hun deler en bekymring for en utvikling mot et sorteringssamfunn med mange.
– Det er etisk krevende at dagens lov benytter abortadgang til egenskaper som flere av våre medmennesker lever gode liv med.
- Kunne avvist å svare
Solberg understreket at regjeringen ikke har et arbeid på gang for å endre dagens abortlov, og at den politiske diskusjonen handler om eventuelle regjeringsforhandlinger.
– Når undertegnede møter i spørretimen, møter jeg som statsminister for dagens regjering, i tråd med tradisjonen for å svare på spørsmål om regjerings politikk og saksbehandling, sa hun.
– Siden både dette og de påfølgende spørsmålene ikke dreier seg om regjeringens politikk, kunne jeg valgt å avvist å svare, slo hun fast før første spørsmål.
Opposisjonen avviste innvendingene.
– Det er ikke urimelig at disse spørsmålene tas opp i Stortinget, fordi det er statsministeren som har startet denne debatten, sa Lysbakken.
– Når statsministeren i Norge sender et signal om at hun er villig til å forhandle om endringer i abortloven, er det signaler som skaper debatt. Men representantene for regjeringspartiene vil jo ikke ta debatten. Likestillingsministeren vil ikke snakke, og Høyre-kvinnene vil ikke snakke, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Mest lest akkurat nå
To bilister ble fotgjengere i løpet av én time
Dette er den nye trenden på Storhaug: - Jeg tror folk har savnet et slikt tilbud
Thon vil utvide Amfi Madla inn på Shell-stasjonen
Kjøpe bolig nå eller ha is i magen? Her er ekspertenes råd
Nå vil han stramme inn igjen
Han har fått sekser på sekser – nå trenger han større lokaler
Aftenbladet anbefaler
Mest debattert
Sola-ordføreren vil kjøpe vaksiner av Israel: – Regjeringen gjør for lite
Randaberg-ordføreren ber regjeringen våkne i jakten på vaksiner: – De kaster bort tid på uvesentlige ting
Sputnik-vaksinen vurderes for godkjenning i EU og Norge
Advarer Mímir mot å bruke 577 milliarder av Oljefondet på bare én setning i Rødt-programmet