Sandberg-saken blir tema i kontrollkomiteen

Statsminister Erna Solberg (H) har ikke klart å berolige Stortinget. Per Sandbergs (Frp) avgang var uunngåelig, men Stortinget har flere ubesvarte spørsmål.

Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Sandberg er etter eget utsagn ikke ferdig i offentligheten, selv om han mandag gikk av både som fiskeriminister og som nestleder i Fremskrittspartiet etter massiv kritikk og flere sikkerhetsbrudd.

Heller ikke opposisjonen på Stortinget slipper Sandberg-saken. Ap, SV, KrF, MDG og Rødt sitter alle med ubesvarte spørsmål etter at statsministeren har svart på brev fra Stortinget og på spørsmål fra journalistene i statsministerboligen mandag.

– Uheldig og kaotisk

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener saken føyer seg inn i et mønster der det tas for lett på krav til sikkerhet og beredskap.

– Det som har utspilt seg, blant annet av manglende etterlevelse av sikkerhetsbestemmelser og de interne motsetningene mellom en statsråd og en statssekretær (Sandberg og hans fraseparerte kone Line Miriam Sandberg, red.anm.), etterlater et inntrykk av ganske kaotiske tilstander, oppsummerte Støre etter Solbergs pressekonferanse mandag ettermiddag.

Ap vurderer om Sandberg-saken bør bli en sak for kontroll- og konstitusjonskomiteen. Støre sier det kan bli aktuelt å stille nye spørsmål.

Samlet vurdering

Sandbergs avgang kommer etter at han dro på ferie Iran uten å orientere Statsministerens kontor i forkant, slik reglene sier. Sandberg tok også med jobbtelefonen, både til Iran og på en jobbreise til Kina. Begge deler er i strid med råd fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

– Sandberg har selv bedt om å få gå av. Det mener jeg er en riktig avgjørelse, sier Solberg.

På spørsmål fra NTB om hva som har endret seg etter hennes uttalelse under Norway Cup om at alle kan gjøre feil, svarer hun kun generelt:

– Det er kommet nye opplysninger. Beslutningen er ut fra en samlet vurdering.

Ubesvarte spørsmål

Det vil verken SV eller KrF slå seg til ro med.

– Ubesvarte spørsmål gjenstår. Blant annet hva slags sikkerhetsrisiko Sandbergs kontakt med Iran og besøk til Kina eventuelt har påført Norge. Dette er nøkkelspørsmål jeg ønsker å stille som medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen, sier KrFs Hans Fredrik Grøvan til NTB.

Komitékollega Torgeir Knag Fylkesnes (SV) mener at saken har avdekket en elendig sikkerhetskultur i regjeringen.

– SV tar denne saken til kontrollkomiteen, sier han til NTB.

Stolt statsminister

Statsministeren er derimot stolt av regjeringens arbeid med sikkerhet.

– Det kan nok komme oppfølgende spørsmål om denne saken. Men jeg mener tydelig at vi tar sikkerhet på alvor, sier hun.

– Vi gjør ellers veldig mye på beredskap, noe også Riksrevisjonens rapport viser. Vi er ikke i havn, men jeg ser fram til å svare Stortinget i høringen om objektsikring. Jeg er stolt av det arbeidet vi gjør på sikkerhet, sier Solberg.

Sandberg varsler mer

Sandberg sier han og kjæresten vil komme med nye opplysninger tirsdag.

– Det er litt andre dimensjoner i denne saken, og det har jeg og ikke minst Bahareh Letnes behov for å konfrontere dere med, sa han rettet mot journalistene.

Selv uttalte Letnes i en SMS at hun opplever saken som en heksejakt.

Avgangen som nestleder i Frp begrunner Sandberg med at han har andre ting i livet sitt han må prioritere nå. Men på spørsmål fra NTB om han er ferdig i norsk politikk, svarte han:

– Jeg tror verken du eller noen andre er ferdig med Per Sandberg.

Nesvik og Listhaug

Sandberg erstattes som fiskeriminister av Frp-veteran Harald Tom Nesvik. Ålesunderen har 20 år bak seg som stortingsrepresentant, de siste fem også som parlamentarisk leder for Frps stortingsgruppe, før han takket nei til gjenvalg i 2017.

Som ny nestleder i Frp heises tidligere justisminister Sylvi Listhaug fram. Partileder Siv Jensen svarer slik på spørsmål om det er duket for Listhaug i partiledelsen:

– Hun er en politiker jeg samarbeider godt med.

Publisert:
 1. Politikk
 2. Fremskrittspartiet (Frp)
 3. Jonas Gahr Støre
 4. Arbeiderpartiet (Ap)
 5. Erna Solberg

Mest lest akkurat nå

 1. Åse ble den første av 92.000 som skal massevaksineres

 2. FHI vurderer ny vaksine­strategi. Disse tre endringene kan få oss raskere i mål

 3. Hvorfor står det kroatiske firmabiler utenfor et hotell på Lura?

 4. Åtte fikk bot på E39 på Tasta

 5. – Er det noe skatte­fradrag for hjemme­kontor?

 6. Tre menn dømt for å ha blåst luft i kamerat