Vis dronevett på nyttårsaften

Luftfartstilsynet ber folk vise dronevett for å forhindre alvorlige ulykker når fyrverkeriet skytes opp nyttårsaften.

Luftfartstilsynet vurderer å anmelde alle lovbrudd av dronebruk på nyttårsaften til politiet og oppfordrer folk til å vise dronevett og nyte fyrverkeriene fra bakken. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
  • mia.becker@ntb.no
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Luftfartstilsynet frykter at mange benytter droner for å knipse fine bilder av fyrverkeriene nyttårsaften.

Fyrverkeri er et vakkert syn på himmelen og droner gir mulighet til å komme tettere og ta fine bilder av både himmel og folkemasse. Kombinasjonen av fyrverkeri og droner kan imidlertid få et langt mindre hyggelig utfall dersom noe går galt, og Luftfartstilsynet ber folk vise dronevett.

– Dersom dronen faller i hodet på noen kan det få ganske fatale følger, sier kommunikasjonsdirektør i Luftsfartstilsynet Frank Gøran Nordheim.

Det er strenge regler alle som flyr drone må forholde seg til. Det er blant annet forbudt å fly hobbydroner i mørket på grunn av dårlig sikt. I tillegg kan oppskyting av fyrverkerier i verste fall skade dronen og føre til at den kommer ut av kontroll. Av hensyn til sikkerhet er det heller ikke tillatt å fly droner over folkeansamlinger, og dronen må holde seg 150 meter fra personer, biler og bebyggelse.

– Det er to ting man spesielt må huske. Det er ikke lov å fly når det er mørkt og det er ikke lov å fly over folkemengden. Dersom folk klarer å huske det på nyttårsaften så skal jeg være fornøyd, sier Nordheim.

Som dronefører plikter man å fly hensynsfullt og forsiktig, og man er ansvarlig for skader som oppstår som følge av flygningen. Luftfartstilsynet vurderer derfor å anmelde alle lovbrudd til politiet, og oppfordrer folk til å vise dronevett og nyte fyrverkeriene fra bakken.

– Det er hobbydronene vi er bekymret for, avslutter Nordheim og oppfordrer folk til å sette seg inn i regelverket på dronelek.no.

Publisert: