Forsvarseksperter kritisk til manglende luftvern

De første nye F-35-kampflyene er kommet til Norge, men først om åtte år vil det være luftvernsystemer på plass til å beskytte dem, melder NRK.

Publisert: Publisert:

De tre første av i alt 52 norske F-35-flyene landet på Ørland hovedflystasjon i november. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

  • Mats Rønning
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Det er absurd, egentlig. Det er et konkret uttrykk for hvor lite penger det er mulig å sette av til forsvar. Dette luftvernsystemet skulle vært på plass i forgårs, sier frittstående forsvarsanalytiker og tidligere flaggkommandør Jacob Børresen til kanalen.

Seniorrådgiver Lars Gjemble i Forsvarsdepartementet skriver i en epost at det nye langtrekkende luftvernet skal tilføres Forsvaret rundt 2025. Forstudien til anskaffelse av langtrekkende luftvern vil etter planen starte neste år, skriver departementet.

Også forsker Ståle Ulriksen ved Sjøkrigsskolen mener mangelen er alvorlig.

– Forklaringen er dårlig planlegging. En har godtatt at en skal bygge en nesten ubeskyttet base med veldig mange fly. En har ikke sett konsekvensene av det på strategisk nivå, sier Ulriksen til NRK.

Hovedlærer og oberstløytnant Geir Ødegaard ved Forsvarets høgskole mener langtrekkende luftvern ideelt sett skulle vært på plass allerede.

– Langtrekkende luftvern er viktig, og blir viktigere med de truslene vi ser, sier han.

Publisert:

Les også

  1. Norge bruker over to milliarder kroner på kampflyhangarer, men frem til 2020 skal de nye flyene stå i telt på Ørlandet

  1. Forsvaret
  2. F-35
  3. Forsvarsdepartementet