Stortinget strammer inn spillpolitikken - utenlandske selskap blokkeres

Opposisjonen på Stortinget har flertall for å stramme inn spillpolitikken i Norge. Det kan også bli spillslutt for oljefondet.

Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Arbeiderpartiet, KrF, SV og Senterpartiet har gått sammen om åtte konkrete tiltak som de mener vil redusere faren for spillavhengighet. Forslaget fikk flertall i familie- og kulturkomiteen på Stortinget tirsdag. Formelt blir tiltakene først vedtatt av Stortinget 7. mai, skriver VG.

Actis, rusfeltets samarbeidsorgan, mener at sårbare spillere nå får et langt sterkere vern.

– Dette er en gledens dag. Vi er veldig fornøyd med at Stortinget nå går inn for en rekke nye tiltak som skal verne sårbare spillere og forebygge spilleproblemer, sier generalsekretær Per Gunnar Dahl i en skriftlig kommentar til NTB.

– Det er ikke ett tiltak alene som vil gjøre den store forskjellen, men summen av alt. Stortingsflertallet har nå tatt viktig avgjørelser som kommer til å gi norske spillere bedre vern mot kyniske utenlandske spillselskap. Det vil utgjøre en forskjell for mange sårbare spillere, understreker Dahl.

– Mer ansvarlig spillpolitikk

Hovedpunktene i forslaget er:

* DNS-blokkering av tilgangen til nettsidene til utenlandske spillselskaper.

* Gi Lotteritilsynet utvidede fullmakter til å ilegge overtredelsesgebyrer ved brudd på markedsføringsloven for pengespill og etterforskning av dette.

* Legge begrensninger på reklame fra Norsk Tipping.

* La Lotteritilsynet kreve årlig rapportering fra bankene om transaksjoner til utenlandske spillselskaper eller betalingsleverandører.

Til det beste

Geir Jørgen Bekkevold (KrF) mener at innstrammingen er til det beste for svært mange spillavhengige i Norge.

– Det er stort at opposisjonen ser verdien av å stramme inn spillpolitikken i Norge ved å gjøre den mer ansvarlig, sier Bekkevold til VG.

Mindre blokkering

Det kanskje mest omstridte tiltaket om å IP-blokkere utenlandske spillselskaper er det imidlertid ikke flertall for, skriver [Bergens Tidende](https://www.bt.no/100Sport/idrettspolitikk/Stortinget-vil-blokkere-utenlandske-spillselskaper-254094b.html). Der fikk regjeringspartiene Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet støtte fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti. I stedet ble det fattet enighet om en mindre omfattende blokkering av utenlandske spillselskaper, en såkalt DNS-blokkering. Det innebærer at når norske spillkunder går inn på utenlandske spillselskaper, vil de få opp en melding. Der vil det stå at siden er i strid med norsk lov. Det vil likevel være mulig for kundene å gå inn på siden.

Det kanskje mest omstridte tiltaket om å IP-blokkere utenlandske spillselskaper er det imidlertid ikke flertall for, skriver [Bergens Tidende](https://www.bt.no/100Sport/idrettspolitikk/Stortinget-vil-blokkere-utenlandske-spillselskaper-254094b.html).

Der fikk regjeringspartiene Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet støtte fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

I stedet ble det fattet enighet om en mindre omfattende blokkering av utenlandske spillselskaper, en såkalt DNS-blokkering.

Det innebærer at når norske spillkunder går inn på utenlandske spillselskaper, vil de få opp en melding. Der vil det stå at siden er i strid med norsk lov. Det vil likevel være mulig for kundene å gå inn på siden.

Oljefondet berøres

Et av forslagene tar også for seg oljefondets investeringer i spillselskaper, ifølge E24, som skriver at oljefondet har aksjer for 26 milliarder i betting.

I forslaget heter det «Stortinget ber regjeringen utrede grunnlaget for å trekke Statens pensjonsfond utland ut av pengespillselskaper med sikte på en vurdering i forbindelse med den årlige forvaltningsmeldingen om fondet».

Bekkevold beskriver det som historisk at statens pensjonsfond blir bedt om å trekke seg ut.

– Det er et tankekors at mens vi prøver å stoppe disse spillene i Norge, så investerer oljefondet milliarder av kroner i disse spillselskapene, sier han til VG.

Publisert:
 1. Betting
 2. Pengespill
 3. Statens pensjonsfond utland
 4. Norsk Tipping
 5. Arbeiderpartiet (Ap)

Mest lest akkurat nå

 1. Innfører gult nivå på skolene i Stavanger

 2. Arrangerer digitalt julebord, hjelper likevel lokal restaurant

 3. Risa tapte anbud og mente vinneren skulle avvises

 4. Viking tar historisk grep - nå får også kvinnene lønn: - Veldig sterkt signal

 5. Politiet fant over 15 kilo amfetamin på to adresser i Stavanger

 6. – Julebordsesongen er nå avlyst