Brannvesenet: Ta inn hagemøblene, heftig vind i vente

Ta inn hagemøbler og trampoliner. De neste dagene er det ventet heftig vær, med storm på kysten.

Fra flommen på Sørlandet i oktober. Onsdag er det meldt mye vær i store deler av landet. Det er varslet både flom, mye nedbør, stor snøskredfare og storm. Foto: Kristian Vabo / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Har du ikke ryddet bort blomsterpottene i gårdsrommet? Og står hagemøbler og trampoline forsatt usikret i hagen?

Nå ber brannvesenet folk om ta et tak for å sikre løse gjenstander mot vær og vind. På Twitter skriver brannvesenet i Sør-Rogaland:

«Fra natt til onsdag til onsdag ettermiddag er det meldt sørøst liten storm på kysten sør for Boknafjorden og i fjellet. Det ventes også lokalt kraftige vindkast på 30-35 m/s i indre strøk. obs obs ta inn løse deler som,hagemøbler,trampoliner, osv...»

100–120 millimeter nedbør

Inntil videre har meteorologene ikke varslet ekstremvær, men vurderer å gjøre det.

Fra onsdag ettermiddag til torsdag ettermiddag mener Meteorologisk institutt at det vil komme 60–100 millimeter nedbør i indre strøk i Vest-Agder. I indre strøk i Rogaland vil det komme 100–120 millimeter, mens det i indre strøk av Sunnhordland vil komme mellom 90 og 120 millimeter.

Den kraftigste nedbøren inntreffer fra midnatt og fram til klokken 12 torsdag.

– Områdene og værforholdene som er angitt ovenfor, må foreløpig vurderes som anslag på potensial, ikke et detaljert ekstremvarsel, understreker Meteorologisk institutt.

Publikum oppfordres til å følge med på TV, radio og internett for oppfølgende meldinger om været.

Kan bli ekstremvær i nord

Meteorologene varsler også om full storm i nord og sier vindkastene i de tre nordligste fylkene kan bli så sterke som 35–40 meter i sekundet.

– Det er indre strøk som får mest vind, og der er ikke folk så vant til så kraftig vind. Vind fra øst er en retning som kan gi ganske store skader i indre strøk, sier statsmeteorolog Therese Pedersen til NRK.

– Det kan være vindstille noen plasser, mens det er farlig vind andre steder. Det er eventuelt vindkastene som kan løfte tak og rive ned trær, fortsetter meteorologen.

Vinden vil øke i Nordland på onsdag, men vil være på sitt kraftigste torsdag formiddag. Torsdag ettermiddag står Troms for tur, før Vest-Finnmark får vinden natt til fredag.

Ifølge NRK skal meteorologene onsdag formiddag avgjøre om de skal gå ut med ekstremvarsel for vinden i nord og nedbøren i sør. I så fall frykter de at uværene kan true liv og verdier.

Fra natt til onsdag ventes det for øvrig liten storm på kysten sør for Boknafjorden og i fjellet, og lokalt kraftige vindkast på 30–35 meter i sekundet i indre strøk i Rogaland og Hordaland.

Fare for skred

Foruten sterk vind er det ventet stor snøskredfare i Voss og Hardanger fra onsdag. Rundt om i landet er det i tillegg meldt storm, regn, snø og fare for flom og oversvømmelser.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har utstedt varsel om stor snøskredfare ved Hordalandskysten og Rogaland, og flom- og jordskredvarsel for Hordaland, Rogaland og vestlige deler av Agder. Grunnen til varslene er mye regn og stor snøsmelting. Faren øker onsdag kveld.

– Fare for utløsning av sørpeskred gjelder særlig i områder med mer enn 50 centimeter snø. Områder med nysnø er spesielt utsatt siden nysnø raskt blir mettet med vann, skriver NVE.

NVE anbefaler rensing av dreneringsveier og stikkrenner, og skriver at det kan oppstå lokale oversvømmelser og flomskader.

Les også

 1. Her kommer redningen etter en måned alene på holme i Håelva

 2. Forsikring kan bli dyrere på grunn av mer ekstremvær

 3. Styrer vi været med bilen – eller gjør naturen det selv?

Publisert:
 1. Rogaland
 2. Hordaland
 3. Vest-Agder
 4. Boknafjorden
 5. Flom

Mest lest akkurat nå

 1. Mann funnet med stikkskader i Stavanger

 2. Da PST varslet helsevesenet på Kongsberg i 2018, var det en helt annen sak som vakte mest bekymring

 3. Mandag morgen går strømprisen til værs

 4. Slik spredte smitten seg fra tv-kanalen til Sødal bedehus

 5. Charlotte Østborg (30) har begynt å skjule ansiktet til datteren på sosiale medier. Hun er ikke den eneste

 6. – Utfallet har blitt som det har blitt. Familien har hatt, og har, det tøft.