Ap om NSBs nye navn: – Galskapen vil ingen ende ta

SV, Ap og Sp er sterkt kritiske til at NSB og Nettbuss bytter navn til Vy. Ap frykter millionsløsing på «såkalt merkevarebygging».

Konsernsjef Geir Isaksen i NSB presenterte det nye navnet tirsdag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Galskapen vil ingen ende ta, sier Arbeiderpartiets transportpolitiske talsperson Sverre Myrli til nyheten om navnebyttet.

– Nå skal det sløses vekk enda flere millioner på utforming av nye logoer og såkalt merkevarebygging og sikkert enda flere direktørstillinger. Dette er feil bruk av ressurser, fortsetter han.

SV-leder Audun Lysbakken hevder direktørene i NSB frivillig har gitt fra seg sin største fordel, sin historie og sin tilknytning til fellesskapet.

– Det regjeringens jernbanereform har gitt oss, er flere direktører og nye, fjollete navn, sier han.

– Trist dag

– Dette er en trist dag for jernbanen og for hele Norge, sier stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik (Sp).

– Jeg har forståelse for at NSB ønsker å vise at de er nyskapende og moderne når regjeringen nå har lagt opp til omfattende konkurranseutsetting på norsk jernbane, men jeg tror de har valgt helt feil strategi, fortsetter han.

Gjelsvik vil be samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) redegjøre for navnebyttet i Stortinget.

Dale har selv reagert på navnebyttet med å si at han har stor forståelse for at det vekker reaksjoner når NSB-navnet forsvinner, men at han ikke vil motsette seg NSB-styrets avgjørelse.

– Bortkastet pengebruk

Rødt-leder Bjørnar Moxnes lurer på hvor mye navnebyttet koster:

«Skal man gråte eller le? Og hvor mye koster dette meningsløse navneskiftet oss?», spør han.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) reagerer også sterkt og mener at det nå sløses bort millioner av kroner på navnebytte framfor å øke bemanningen slik at ubrukte tog kan settes i drift.

– MDG vil ha en togrevolusjon! Vi vil ha pendlertilbud som monner, nattog til Berlin og hurtigtog mellom de store byene i Norge. Det er dette NSB og regjeringen bør bruke penger og energi på, sier nasjonal talsperson Arild Hermstad.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener at navneendringen fra NSB til Vy er en konsekvens av regjeringens jernbanereform.

– Jernbanereformen har ført til flere direktører og færre konduktører. Slike endringsprosesser er svært dyre og gir høyere lederlønninger, mens de som jobber med den daglige driften av norsk jernbane, opplever stadig mer usikkerhet, sier han.

Språkrådet ikke imponert

Språkrådet rådet opprinnelig NSB til å ikke bytte navn. Når dette nå er gjort er direktør Åse Wetås ikke imponert over valget.

Tirsdag lanserte NSB at det nye navnet for både NSB og Nettbuss skal bli Vy. Det er et navn som Wetås og Språkrådet ikke er overvettes begeistret for.

– Vi anbefalte NSB å beholde forkortelsen som en ren bokstavforkortelse, slik som SJ i Sverige har gjort. Dette er en løsning vi ikke ofte anbefaler, sier Wetås.

Utgangspunktet var at NSB ønsket å riste av seg navnet Norges Statsbaner, men Wetås mener at NSB står i en særstilling i folks bevissthet og at dette derfor var det beste rådet Språkrådet kunne komme med.

I tillegg er Språkrådet også kritisk til at det nye navnet Vy ikke sier noe som helst om at selskapet driver med transport. Wetås mener staten har et ansvar for å velge navn som tydelig viser hva selskapet driver med.

– Det er et viktig signal til alle offentlige virksomheter og offentlige selskaper at man har et navn som entydig viser hva selskapet driver med, ikke minst av demokratiske grunner er det viktig med et navn som innbyggerne lett forstår hva står for, understreker hun, og mener Vy derfor er et dårlig valg.

– Dette navnet glipper på alle disse kriteriene. Vi har fått et navn som ikke har en betydning, som ikke beskriver virksomheten, sier språkdirektøren.

Styreleder Dag Mejdell i NSB sier til NRK at navneskiftet kommer til å koste 280 millioner kroner i løpet av fire år. Han garanterer at billettprisene ikke kommer til å gå opp på grunn av navnebyttet.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Korvetten AS begjært konkurs

  2. Klar oppfordring fra de voksne: Ta russetiden tilbake!

  3. 38-åring tiltalt for vold mot gutt etter ring-på-spring

  4. Fikk sparken i Dalane Kraft etter at han varslet NVE om et sikkerhetsproblem

  5. Politiet rykket ut til slåsskamp på Klepp

  6. Russisk gass fyrer opp Tyskland