Medietilsynet klar med rapport om NRKs innhold på nett 

Bidrar NRKs satsing på nett til å svekke andre medier? Det er blant spørsmålene som en ny utredning fra Medietilsynet skal kaste lys over.

Kulturminister Trine Skei Grande (V) mottar tirsdag rapporten om NRKs rolle i mediemangfoldet fra Medietilsynets direktør Mari Velsand. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Tirsdag morgen mottar kulturminister Trine Skei Grande (V) rapporten om NRKs ansvar for mediemangfoldet fra Medietilsynets direktør Mari Velsand. Konklusjonene vil bli lest med interesse på Marienlyst og blant landets øvrige medieredaksjoner.

– Nyhets- og aktualitetstilbudet på nett er det vi kommer til å gå dypest inn i, sier Velsand.

Rapporten skulle egentlig ha vært ferdig 1. mars, men fristen ble utsatt. Oppdraget fra regjeringen var tredelt: Hvordan bidrar NRK til innholds- og bruksmangfold, i hvilken grad bidrar NRK til mediemangfold gjennom samarbeid med andre aktører og altså hvordan NRKs digitale innhold påvirker andre medier og kommersielle aktører.

Nett-satsing

I oktober i fjor sa daværende kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) at det i særlig grad er NRKs aktivitet på nett og omstillingen som norske medier står oppe i, som gjør utredningen aktuell.

Hovedanklagene fra andre medier går blant annet ut på at lisenspengene økes, mens de kommersielle mediene har tapt 2,7 milliarder kroner på fem år. At NRK publiserer gratis på nett innhold som ligner på det de kommersielle aktørene tilbyr og om dette i så fall innvirker negativt på mediemangfoldet, er sakens kjerne.

Utredningen vil bidra til kunnskapsgrunnlaget for regjeringens varslede stortingsmelding om mediestøtten, som ventes å komme i løpet av året.

– Problematisk

Tall som Mediebedriftenes Landsforening (MBL) la fram i fjor høst, viser at stadig flere leser aviser på mobiltelefonen. Lesertallene for papiraviser, nettbrett og datamaskiner har derimot falt.

Ansvarlig redaktør John Arne Markussen i Dagbladet slo overfor Klassekampen fast i september at NRK bidrar til å svekke oppslutningen om andre mediehus på nett.

– Det er naturligvis kjempeproblematisk for oss som er private aktører og ikke får milliarder i lisensinntekter, sier Markussen.

– Konkurransen fra Google og Facebook som avisene møter i annonsemarkedet, er massiv. Hvis man da i tillegg skal konkurrere med en statlig aktør med lisensfinansiering om det digitale innholdet, er det helt klart at det blir en kjempeutfordring for mediehusene, tilføyde sjefredaktør Gard Steiro i VG.

Publisert: