Kurt Oddekalv (63) er død

Det var miljøkrigeren Kurt Oddekalv som ble funnet død i Bahusvatnet mandag.

Kurt Oddekalv er død. Han ble funnet i Bahusvatnet etter at det ble sett spor ute på isen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Ved 16.45-tiden fikk politiet melding fra en person som hadde observert spor ute på isen på Bahusvatnet i Hausdalen i Fana. Sporene skal ha sluttet ved en råk i isen.

Nødetatene rykket ut, deriblant luftambulansen og dykkere.

Klokken 17.44 bekreftet politiet at en person var funnet i vannet. Det var Kurt Oddekalv. Han var kjent som en kompromissløs miljøaktivist i mange tiår.

Familien ber om ro

Klokken 21.52 mandag kveld sendte politiet ut en pressemelding der de skrev at det var Kurt Willy Oddekalv som var funnet død. Han ble 63 år.

«Det presiseres at familien ber om ro i tiden fremover. Familien vil også komme med en uttalelse i løpet av de nærmeste dagene», skriver Vest politidistrikt.

Alle de nærmeste pårørende er varslet om dødsfallet, og Oddekalvs navn frigis i samråd med dem, opplyser politiet.

– Full integritet

– Så leit, så leit, sier Trond Mohn til BT mandag kveld. Han kjente Oddekalv svært godt og støttet hans prosjekter økonomisk.

– Han hadde alltid et hjerte for dem som trengte det og en forstand for miljøet og de store sammenhenger. Uredd sto han opp for sine meninger og alltid med full integritet, sier Mohn.

Statsministeren: En tydelig stemme

Statsminister Erna Solberg skriver i en tekstmelding til VG at det var en veldig trist melding å få.

– Jeg vil sende mine kondolanser til familien. Kurten var en tydelig miljøverner som sa ifra så alle hørte det, og jeg har hatt mange diskusjoner med ham i over 30 år. Hans engasjement var ekte, og han jobbet utrettelig for de sakene og ideene han trodde på. Oddekalv var kontroversiell, men det er ingen tvil om at miljøbevegelsen har mistet en tydelig stemme, uttaler Solberg til VG.

Det var Kurt Oddekalv som ble funnet død i Bahusvatnet i Fana mandag ettermiddag.

Kalte seg miljøkriger

Kurt Oddekalv var gjennom flere tiår en av Norges mest markante og kontroversielle miljøaktivister.

Etter flere år som aktivt medlem av Naturvernforbundet Hordaland, startet han sammen med utbrytere i 1993 Norges Miljøvernforbund med hovedkvarter i Bergen.

Oddekalv kalte seg miljøkriger, og sammen med kolleger i Miljøvernforbundet var han engasjert i en lang rekke saker, blant annet byggingen av Hardangerbrua. I de senere år var motstand mot vindkraftutbygging en av hans viktigste kampsaker.

– Fortjener en plass i historiebøkene

– Han har vært en bauta i miljøarbeidet og løftet frem viktige saker som andre ikke har sett, sier politiker og miljøforkjemper Tom Sverre Tomren.

Han peker blant annet på fiskeoppdrett og forurensing som Oddekalv tidlig var sterkt engasjert i.

– Han fortjener en plass i historiebøkene, sier Tomren.

Bergensordfører Marte Mjøs Persen er sterkt berørt av meldingen om Oddekalvs bortgang.

Bergensordføreren er sterkt berørt over den triste nyheten. Hun kjente Oddekalv godt.

– Tankene mine går til den nærmeste familie. Jeg møtte Kurt mange ganger, vi var både enige og uenige. Han var kunnskapsrik, engasjert og dyktig, sier Marte Mjøs Persen.

– En fascinerende person

BKKs kommunikasjonsdirektør Rune Indrøy er også berørt av dødsfallet.

– En fryktelig trist melding å få. Møtte ham første gang som ung journalist på midten av 80-tallet. Vi har holdt kontakten siden. En fascinerende person, kunnskapsrik og grenseløst hjelpsom, skriver han i en SMS til BT.

Han forteller at han spiste lunsj med Oddekalv i november.

– Han var optimistisk og hadde mange planer for dette året, skriver Indrøy.

Geir Steinar Dale er leder for Arbeiderpartiet i Bergen. På sin facebookside skriver han at det var en forferdelig trist melding å få.

«Jeg har kjent Kurt gjennom flere tiår, og vi har ikke alltid vært enige, men Kurt har vært en viktig stemme og et korrektiv i mange viktige miljøspørsmål. Mine tanker går til hans nærmeste familie. R.I.P. Kurt».

Frittalende

I miljøkampen var Oddekalv også svært opptatt av forurensning og utslipp fra oppdrettsnæringen. Miljøvernforbundet og Oddekalv har også arbeidet for å få hevet kvikksølv-ubåten ved Fedje.

Oddekalv var utdannet tømrer, men jobbet med natur og miljø i rundt 40 år. Han kranglet både med politikere, byråkrater og konkurrerende miljøorganisasjoner. Han var svært frittalende og lederstilen var omstridt.

Rammet av hjerneslag

Oddekalv ble for noen få år siden rammet av to hjerneslag, og han ble delvis arbeidsufør.

Han deltok likevel i en rekke protestmarkeringer mot vindkraftutbygging i fjor.

I en magasinsak i BT i 2019 uttalte Oddekalv dette om hva hjerneslagene hadde gjort med ham:

– Jeg griner jo mye, men jeg har alltid vært et følelsesmenneske. Ingen kan jobbe med natur uten å være et følelsesmenneske. Jeg vet hvorfor fuglene synger, hva de forteller, jeg vet hvorfor dyr gjør som de gjør. Og hvis jeg dør nå, så vet jeg at jeg har hatt et jævlig rikt liv. Jeg har kranglet med dere, og jeg har kjempet mot de skarpeste hjernene i Norge. Det har vært jævlig gøy, fordi jeg har bekjempet dem, sa Oddekalv.

MDG-politiker Arild Hermstad sier Kurt Oddekalv var 100 prosent ekte i sitt engasjement.

– 100 prosent ekte

MDG-politiker Arild Hermstad omtaler Oddekalv som en kompromissløs miljøforkjemper.

«Han inspirerte meg og mange andre til kamp for naturen, mot oppdrettsnæringen, motorveier, dårlige vindkraftprosjekter og mye mer. Han bygde et konferansesenter, en synlig miljøorganisasjon og var ofte tidlig ute med å løfte nye miljøsaker.

Kurten og jeg var ikke alltid enige om alle saker, men han var 100 prosent ekte i sitt engasjement», skriver han på sin facebookside.

– Stor og fornuftig

Også tidligere Frp-formann Carl I. Hagen sørger over Oddekalvs bortgang.

– Det er med stor sorg jeg har mottatt budskapet om at Kurt Oddekalv er gått bort på en tragisk måte. Som medlem i Norsk Miljøvernforbund må jeg konstatere at en stor og fornuftig miljøforkjemper ikke lenger blir en viktig talsmann for sunn fornuft i miljøbevegelsen. Jeg vil savne hans glødende og optimistiske engasjement, sier Hagen i en kommentar på Facebook.

– Miljøbevegelsen har mistet en tydelig stemme, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn.

– Det var en trist beskjed å få, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) om Kurt Oddekalvs dødsfall.

– Oddekalv hadde et livslangt miljøengasjement. Han var en utradisjonell type som skapte mange kontroverser, men engasjementet for naturen var utrettelig, sier Rotevatn til NTB.

– Miljøbevegelsen har mistet en tydelig stemme, legger han til.

Publisert: