Bondelaget truer Solberg-regjeringen med rettssak

Bondelaget mener Norge bryter Den europeiske menneskerettskonvensjonen når bønder ikke får erstattet driftstap etter opprettelsen av rovdyrsonene.

Statsminister Erna Solberg (H) sammen med miljøminister Vidar Helgesen (H). Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Vi mener det er klart grunnlag for å bringe saken inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen dersom Erna Solberg ikke følger vår anbefaling om å utrede erstatningsspørsmålet i et bredt sammensatt utvalg, sier advokat Ole Jacob Helmen i Norges Bondelag til Nationen.

Regjeringen sa i fjor at den vil «utrede mulige økonomiske ordninger for tap av eventuelle rettigheter eller belastninger innenfor ulvesonen», men Helmen sier en slik utredning uteblir.

Bondelaget mener at dersom det skal være rovdyr i norsk natur, må staten ta regningen forbundet med ulempene det måtte medføre.

– Myndighetene har plikt til å iverksette forebyggende tiltak. Men i stedet for å oppfylle sitt eget ansvar, laster staten byrden over på den enkelte husdyrholder, sier advokaten.

Helmen understreker at Bondelaget først og fremst ønsker å få løst saken uten en rettssak og at regjeringen tar tak i denne problemstillingen.

Nationen har stilt flere spørsmål til statsminister Erna Solberg (H) om saken.

– Klima- og miljødepartementet har mottatt henvendelsen fra Norges Bondelag via Statsministerens kontor 16. august 2017. Saken reiser en del rettslige problemstillinger det er nødvendig å vurdere grundig. Det er vanskelig si nøyaktig når et svar vil foreligge. Vi må derfor be om å få komme tilbake til spørsmålene fra Nationen på et senere tidspunkt, sier statssekretær Lars Andreas Lunde i Klima- og miljødepartementet.

Publisert: