Ekstremværet «Birk» er over

Ekstremværet «Birk» har ført til ras og oversvømmelser flere steder i Rogaland og Hordaland. Lørdag kveld er imidlertid det verste over, melder Yr.

Haavald Roald i Hausdalen var glad han flyttet bilene bort fra tunet i går, i dag var båt eneste mulige framkomstmiddel. Mye nedbør på Vestlandet i natt og i dag har ført til mye flom og vannskader. Foto: privat / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Birk har nå gitt seg. Han har bøttet ned 100–150 mm vann flere steder, og mange vestlendinger er rammet av flom og ras, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

Det vil fortsatt komme nedbør utover kvelden og natta, men det ventes ikke lenger ekstreme verdier.

Varselet om ekstremvær i Hordaland og Rogaland ble sendt ut tidlig lørdag morgen, og gjennom hele dagen har det bøttet ned flere steder. I Gullfjellet i Hordaland hadde det lørdag kveld kommet 157,2 millimeter med nedbør, ifølge meteorologene.

Mange skademeldinger

Gjennom hele lille julaften har skademeldingene som følge av ekstremværet tikket inn til forsikringsselskapene.

– Lørdag ettermiddag klokken 16.00 har vi registrert rundt 40 skademeldinger, de fleste i Bergensområdet. Det er hovedsakelig vannskader, men ingen større skader, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring, som ikke utelukker at antallet skademeldinger kan stige utover kvelden.

Også forsikringsselskapet Frende har mottatt skademeldinger – fra Bergen, Stord, Nordhordland og Askøy.

– Det er stort sett kjellere som er fylt med vann, sier kommunikasjonssjef Heidi Tofterø Slettemoen.

Rødglødende linjer

Trafikkoperatørene har også hatt en travel dag. Trafikkoperatør Tom Hansen ved Vegtrafikksentralen i Bergen sier til NRK at han alene har besvart nærmere 400 henvendelser fra publikum.

– Jeg regner med vi har passert 1.000 henvendelser i dag. Og det er bare fra folk som har ringt 175. Alle telefoner fra entreprenører, politi og presse er utenom dette, på egne linjer, fortsetter han.

I Sauda i Rogaland vurderer politiet evakuering av et større område etter at et jordras traff et ubebodd hus i Åbødalsvegen i Sauda, ifølge NRK. Politiet fikk meldingen om raset klokken 15.42, men brukte over to timer å komme fram til huset på grunn av oversvømte veier.

– Vi må først få kontroll på situasjonen, så får vi vurdere fortløpende, sier operasjonsleder ved Sørvest politidistrikt, Karstein Tendenes.

Les også

 1. Svandalsfossen stenger veien, Sauda isolert

 2. LES OGSÅ: Meteorologisk institutt har sendt ut varsel om ekstremvær i Rogaland

Publisert:
 1. Vær
 2. Meteorologisk institutt
 3. Ekstremvær

Mest lest akkurat nå

 1. Har ventet i fem måneder, får ikke åpne ferdig sushi-restaurant

 2. Stor aktør legger ned butikken på Norwegian Outlet på Ålgård

 3. Leteaksjon på Stord - bilfører savnet etter ulykke

 4. Politiet orket ikke å sjekke alle filene

 5. Det er ikkje meininga ein skal bli rørt over at staten lar friske barn få bevega seg fritt

 6. – Han var en mann som aldri ga seg, en drømmer