Dale tvinges til grilling om bondeoppgjøret

Sps Geir Pollestad ber regjeringen belage seg på et dyrt jordbruksoppgjør. Torsdag møter han landbruksministeren til en duell som statsråden helst vil slippe.

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) skal etter planen møte i Stortinget torsdag for å svare om jordbruksoppgjøret, men advarer på forhånd om at flere spørsmål vil bli stående ubesvart. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
  • Mats Rønning
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I et brev til Stortinget ber landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) om å få utsatt torsdagens planlagte interpellasjon til etter at jordbruksoppgjøret er avsluttet.

– Interpellasjonen gjelder forhandlingene om jordbruksoppgjøret og særlig inntektsmålet for jordbruket, som er det klart viktigste utgangspunktet for jordbruksoppgjøret, framholder Dale i brevet.

En interpellasjon er et mer omfattende spørsmål enn et spørretimespørsmål og etterfølges av en debatt i stortingssalen.

Sier nei

I brevet skriver landbruksministeren at han kun i begrenset grad vil kunne svare på spørsmål, dersom Stortinget insisterer på at interpellasjonen skal debatteres nå. Men det er nettopp hva Senterpartiet krever:

– Forhandlingene i jordbruksoppgjøret har ennå ikke startet. Det skjer først når kravene fra bondeorganisasjonene overleveres 26. april. Derfor er det selvsagt nå at tiden er rett for å ta denne diskusjonen, sier Senterpartiets Geir Pollestad til NTB.

– Dessuten ble jordbruksmeldingen behandlet av Stortinget i fjor, dagen før kravene ble lagt fram i jordbruksoppgjøret. Den gang hadde ikke statsråden noen hemninger mot å kaste seg inn i debatten, sier Pollestad.

Dyrt oppgjør

Senterparti-representanten som leder Stortingets næringskomité, mener Dale like gjerne først som sist bør innse at årets oppgjør blir dyrere for staten enn de foregående.

– Det skyldes noe så enkelt som at regjeringen og partene i oppgjøret denne gang ikke kan øke målprisene noe særlig. Dermed må budsjettstøtten opp for å sikre bonden økt inntekt, sier Pollestad.

At målprisene ifølge Sp-profilen ikke kan økes nå, skyldes vekst i importen av jordbruksvarer til Norge samt norsk overproduksjon av lamme- og svinekjøtt, egg og melk.

– Å øke målprisene i en slik situasjon vil være rene luftpenger, sier Pollestad.

Nytt flertall

Han mener Stortinget nå er mer «landbruksvennlig» enn før. Pollestad viser til at Høyre, Frp og Venstre ikke lenger er i flertall.

– Dagens flertall er tydelig på at økt bondeinntekt er det viktigste virkemiddelet for å nå målene for jordbruket. Dale bør lese seg opp på mindretallets merknader fra fjorårets jordbruksoppgjør og legge bort Frps partiprogram så vel som Jeløy-plattformen, der inntektsmål er mindre tydelig enn det som Stortinget har vedtatt, sier Sp-representanten.

Han viser til tall fra Budsjettnemnda for jordbruket, der det framgår at bonden kan forvente en samlet inntektsnedgang på 14.500 kroner per årsverk fra 2016 til 2018. Det vil i så fall innebære at inntektsgapet mellom jordbruket og resten av samfunnet vil ha økt med mer enn 40.000 kroner per årsverk i samme periode, framholder han.

Ingen løfter

Onsdag brukte Pollestad dette tallgrunnlaget til å utfordre statsminister Erna Solberg (H) i den muntlige spørretimen på Stortinget. Han viste til at Stortinget grep inn i fjorårets jordbruksoppgjør og ville vite om statsministeren akter å sørge for inntektsforskjellene i år vil bli redusert.

– Det vil være helt feil om jeg skulle si hvordan vi vil legge opp vårt svar på et krav som ennå ikke er levert, svarte Solberg, som nektet å lette på sløret.

– Det vil undergrave hele forhandlingsinstituttet dersom vi skulle informere Stortinget om hva vi legger opp til, før vi har gått inn i forhandlingene mellom regjeringen og landbruksorganisasjonene, sa statsministeren.

Publisert: