Høie ut mot Støre i abortstriden

Som helseminister i 2012, unnlot Ap-leder Jonas Gahr Støre å svare på abortspørsmålet som Ap nå refser regjeringen for. Rart, sier helseminister Bent Høie (H).

Som helseminister i 2012, unnlot Ap-leder Jonas Gahr Støre å svare på abortspørsmålet som Ap refser regjeringen for. Rart, sier helseminister Bent Høie (H). Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Hvis Ap mener det er så brutalt, så er det rart at Støre som helseminister ikke gjorde noe med saken i det året han satt. Det er tydelig at Ap og Støre ikke ønsket å gå inn i problemstillingen, og det står i grell kontrast til ordbruken de bruker nå, sier Høie til Dagens Næringsliv.

KrF har fått gjennomslag for å fjerne muligheten for fosterreduksjon ved friske flerlinger, noe som gjør at abortloven må endres. Brutalt, har Ap-nestleder Hadia Tajik sagt. Trist, har Støre konkludert.

Helsedirektoratet sendte flere brev til Helsedepartementet i 2010, der de slo fast at spørsmålet om selektiv fosterreduksjon «er av prinsipiell karakter». Direktoratet ba om en grundig vurdering, men den kom aldri fra verken Støre eller Ap-helseministeren før han, Anne-Grethe Strøm-Erichsen.

Støre svarer at partiets syn den gang var at fosterreduksjon var lovlig innenfor abortloven, og påpeker at Justisdepartementet konkluderte i 2016 med at retten til selvbestemt abort inntil tolvte svangerskapsuke også omfatter retten til å redusere antall fostre i et flerlingsvangerskap.

– Det er Høie som har endret syn på dette, da han sammen med Erna Solberg åpnet for å endre abortloven i høst for å beholde regjeringsmakten, sier Støre.

LES MER:

Les også

 1. Ropstad beklager abort-utspill: – Krøkkete sagt

 2. Slik blir politikken til den nye regjeringen

 3. Flertall i KrF mener abortsaken var viktig for veivalget

 4. Splid blant KrF-fylkesledere om abortsakens viktighet

 5. Bent Høie: - Abortloven er diskriminerende

 6. Faktasjekk: Slik er regjeringens nye abortpolitikk

 7. KrF-topp advarer Grande mot omkamp på abortloven

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Ordfører om helseministerens bekymring: - Tror hun har misforstått noe

 2. Skrinlegger «Mongoland 2»: - Den viktigste personen i filmen finnes ikke lenger

 3. Massetesting på skole etter koronautbrudd

 4. Her skjer helgevolden i Stavanger sentrum

 5. Aberdeenflyet fra Stavanger måtte snu

 6. Importkongens enorme lager er igjen sprengt etter eventyrlig vekst