MDG ber om møte med Facebook etter netthets

MDG er bekymret over økende omfang av trusler og hets, spesielt mot partiets yngre kvinner. De har nå bedt om et møte med Facebook om saken.

MDG opplever stadig grov netthets rettet mot sine politikere, deriblant Lan Marie Nguyen Berg. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Et innlegg som i helgen ble lagt ut på den kontroversielle Facebook-gruppa Mannegruppa Ottar, har på nytt aktualisert problemet. Kommentarene under innlegget omhandler blant annet drap eller å fysisk skade MDG-politiker Lan Marie Nguyen Berg. Andre går på henne som kvinne eller hennes etniske opphav, skriver NRK.

MDG-politiker i Oppland, Ingvild Kessel, ble utestengt av Facebook etter at hun valgte å dele en skjermdump av innlegget og dermed navngi flere av hetserne, ifølge VG.

– Etter at jeg la ut innlegget på Facebook fikk jeg flere trusler medlemmer av gruppen. Truslene gikk blant annet ut på at de skulle anmelde meg for å ha publisert Facebook-kommentarer med navn. I tillegg truet de med å masserapportere innlegget mitt til Facebook, slik at jeg utestenges.

Og ganske riktig; Kessel ble utestengt i 24 timer.

Ønsker møte

Partisekretær Lars Gaupset sier til NRK at hets og trusler har vært en økende tendens mot politikere i partiet, spesielt mot de unge kvinnene.

– Folk må gjerne være uenige i sak, men ikke legge igjen kommentarer med sjikane og grov personhets. Der har Facebook et ansvar, sier han.

Partiet har bedt om et møte med Facebook for å høre hvordan de arbeider mot netthets. Myndighetskontakt Marianne Neraal i Facebook bekrefter at de har mottatt henvendelsen fra partiet.

Mannegruppa beklager

Gruppeadministrator Kay Eriksen i Mannegruppa Ottar, sier at de har slettet de nylig omtalte kommentarene i den lukkede gruppa.

– Dette er noe vi tar alvorlig, som er i strid med vårt eget regelverk. Vi vil ikke ha rasisme, hets eller annet søppel i vår gruppe, sier han.

Han er positiv til initiativet MDG har tatt til dialog med Facebook. Samtidig beklager han kommentarene som er kommet om Berg.

– Selvsagt vil administrasjonen i gruppen beklage det på det sterkeste, sier han.

Les også

 1. Ingeborgrud gir seg som gruppeleder i MDG

 2. Stopp volden og trakasseringen!

Publisert:
 1. Sosiale medier
 2. Netthets
 3. Miljøpartiet De Grønne (MDG)

Mest lest akkurat nå

 1. 41 smittet på bedehus-basar

 2. Endrer undervisningen for konfirmanter etter sterke reaksjoner

 3. Aftenbladet erfarer: Påbud om munnbind kan bli innført på Nord-Jæren

 4. Vernede sjø­hus i Øster­våg kan rives

 5. To spillere ferdige i Sandnes Ulf: – Vemodig

 6. Torsdagens Oilers-storkamp utsatt: – Kom ut av ingenting