«At en som representerer landet vårt fryder seg over medmenneskers tragedie, er forkastelig.»

Kristoffer Joners kritikk av et Facebook-innlegg fra Sylvi Listhaug tar helt av på Facebook.

Skuespilleren Kristoffer Joner har gått til aksjon på Facebook.
 • Ina Gundersen
  Ina Gundersen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

«Jeg heter Kristoffer, og i dag ble jeg medlem av Facebook. Dette er min første, og ganske sikkert siste, Facebook-post. Jeg vil at du skal LIKE og DELE den, og nå skal jeg fortelle deg hvorfor.»

Slik innleder Kristoffer Joner sitt innlegg, som etter tre timer på Facebook hadde fått 16.000 likes, var delt 10.464 ganger. I tillegg er det 1443 kommentarer.

Seks timer etter posting, har innlegget fått 61.000 likes, er delt 38.445 ganger, og 4925 har kommentert det.

Om lag klokken 20.45 er Joners Facebook-side borte. Det spekuleres både på Facebook og Twitter om hva årsaken kan være. En halvtimes tid seinere er profilen åpen igjen.

Ifølge Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i Noas (Norsk organisasjon for asylsøkere) er årsaken at Facebook kontrollerte om profilen av ekte.

– Statusen var delt også på vår side. De i Noas som jobber med vår Facebook-profil har vært i kontakt med Facebook. De tok ned profilen for å sjekke om den var ekte. Grunnen var at innlegget spredde seg så raskt, sier hun.

Les også:

Asylpolitikk

Joner, som også er bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet i Stavanger, refererer til et Facebook-innlegg fra Listhaug 14. november om at Norges strenge asylpolitikk har fått oppmerksomhet i utlandet, det vil si The New York Times. Da oppfordret hun til tommel opp og deling etter at en sju år gammel gutt ble tvangsreturnert til Afghanistan.

«Sylvi får mene hva hun vil, men at vår innvandrings- og integreringsminister, uansett hvem han eller hun er, oppfører seg på en så respektløs måte, er på ingen måte greit. At en som representerer landet vårt fryder seg over medmenneskers tragedie, er forkastelig. At hun i tillegg bruker en "LIK og DEL"-taktikk for å spre disse holdningene ut til flest mulig folk, vil ikke jeg være bekjent med. Og er dessuten ganske kvalmende», skriver Joner.

Slik svarer statsråden.

– Å, sier du det?

«Derfor er jeg nå på Facebook. Og derfor vil jeg at du skal hjelpe med å LIKE og DELE denne posten. La oss bruke Sylvis "LIK og DEL"-taktikk. La oss vise at Norge består av langt flere mennesker, med langt bedre holdninger, enn de ca. 7000 som til nå har valgt å LIKE Sylvis lavmål av et budskap.»

Joner selv sier dette om alle reaksjonene:

– Å, sier du det? Jeg har ikke vært inne og sett, jeg. Men det sier vel sitt. Folk reagerer jo. Det er hennes egen feil. Hun har vært litt for bråkjekk og litt for tøff i trynet. Oppfører du deg på den måten, får du reaksjoner. Det er ikke slik at alle skal bo i Norge, men folk må bli skikkelig hørt og saken vurdert på en ordentlig måte. Hvis ikke, begynner dette å bli en stat jeg ikke liker, sier han.

Aftenbladet har også forsøkt å komme i kontakt igjen med Joner etter at profilen hans ble tatt ned. Det har vi ikke lyktes med.

Publisert:
 1. Sylvi Listhaug
 2. Asylpolitikk
 3. Facebook

Mest lest akkurat nå

 1. Nærradiopionér Rolf Pedersen er død

 2. Dødsulykken på Storhaug: Undersøkelser av mobiltelefon svekker mistanken mot bilisten

 3. Tollerne kan få lov til å rusteste deg

 4. Nå skal den nye brua løftes på plass på Helgøy

 5. Store endringer i korona­regimet: Dette er de nye reglene

 6. Første spadestikk tatt: Slik blir det nye p-huset ved flyplassen