Regjeringen ber til KrF om at kaos ikke blir krise

Full regjeringskrise kan være dager unna etter Venstres brudd i forhandlingene om statsbudsjettet. Regjeringspartiene må be om nåde hos Knut Arild Hareide (KrF).

Erna Solberg (H), her under et Stavanger-besøk i oktober, må i første omgang håpe på at KrF og Knut Arild Hareide vil gå med på regjeringens budsjettpakke.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Stortingsgruppen i KrF samles nemlig til ekstraordinært gruppemøte onsdag for å bestemme seg for om også de skal bryte ut av budsjettforhandlingene og slå følge med Venstre.

– Ingen kommentar, sa Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen til Aftenbladet på vei ut av stortingssalen.

Da hadde et ekstraordinært landsstyremøte i Frp nettopp startet noen meter unna.

I stortingsentreen satt stortingskandidat Hans Olav Lahlum (SV), ikke minst kjent for sin sjakkekspertise.

Nå lurer alle på hva neste trekk blir.

Les også

Venstre bryter budsjettforhandlingene

Les også

Bellona: Bilpakken er ikke avgjørende

Signalene fra KrF var imidlertid ikke så dramatiske som hos Venstre, som ikke løfter en finger før regjeringspartiene kommer tilbake med et nytt tilbud. Samtidig betyr det at Venstre ikke avviser nye samtaler helt.

Les også

Frank Aarebrot: - En regjeringskrise er lite sannsynlig

Venstre har fått nok

– Det eneste vi får er ultimatumer og museskritt. Vi har vært kreative og har funnet på nye ting og nye forslag. Vi har forhandlet time etter time, dag etter dag, og så kommer det bare småting tilbake. Det nytter ikke å forhandle med folk som stiller ultimatum og ikke er villige til å forhandle, sier Iselin Nybø (V) til Aftenbladet.

– Det viktigste for Venstre har vært å få ned klimagassutslippene, slik vi ble enige med regjeringspartiene og KrF om i budsjettavtalen i fjor. Nå har vi også fått Paris-avtalen, som vi har forpliktet oss til å oppfylle, sier Nybø, som legger til at det ikke bare handler om den såkalte bilpakken.

– Venstre har levert en rekke forslag som ville redusere klimagassutslippene og som ikke gikk utover bilpakken. Men regjeringen har heller ikke vært villige til å møte oss på dette. Heller ikke helheten i tilbudet har vært særlig godt, så for meg virker det ikke som om regjeringen har hatt noe reelt ønske om å komme til enighet med Venstre.

Iselin Nybø (V), her fotografert i 2014.
Les også

Frp kaller inn til ekstraordinært landsstyremøte: - Vi er i en veldig kritisk fase

– Historisk kaos

D-dagen er finansdebatten 5. desember. Forhandlingene kan fortsette fram til da, men et flertall må leveres innen 08:30 mandag. Uten støtte fra Venstre eller KrF blir det full regjeringskrise og en mulig avgang for regjeringen.

– Jeg er åpen for å lage budsjett bare med KrF, sier Roy Steffensen (Frp) til Aftenbladet.

– Vi går ikke ut av regjering. Enten sitter vi, eller så kaster KrF eller Venstre oss. Da får de stå til ansvar ovenfor bilistene og forklare at de er misfornøyd med at de ikke får straffet bilistene hardt nok, sier han.

- Dramatisk blir det først om KrF ikke ønsker å bidra til at landet får et statsbudsjett, sier han.

Marianne Marthinsen (Ap) sier Stortinget ikke har opplevd en mer alvorlig budsjettsituasjon siden Stortinget fikk det eksisterende budsjettsystemet i 1998. Både hun og Torstein Tvedt Solberg (Ap) kaller dette et historisk budsjettkaos. Sistnevnte mener en "handlingsrammet regjering" svikter de mange arbeidsledige.

– Når Venstre nå bryter, er det kun KrF som kan redde regjeringen, men det er Erna Solberg som leder regjeringen, og som til sjuende og sist må ta ansvar for at landet får et budsjett, sier han.

Sveinung Stensland (H) avviser "budsjettkaos" som Ap-spinn:

– Det handler fortsatt om å berge en best mulig tiltakspakke og alle de andre tiltakene i budsjettet. Selv om det stormer litt, skal vi fortsatt kjempe for Rogaland. Det er viktig for meg at vi ikke påfører konkurranseutsatt næringsliv på Sør- og Vestlandet nye byrder og miljøavgifter i en veldig krevende situasjon for mange, sier Stensland.

Publisert: