Slik vil Venstre strupe oljenæringen

Venstre går til valg på stopp i oljeletingen.

Publisert: Publisert:

Her er den nye ledertrioen i Venstre: Leder Guri Melby og nestlederne Sveinung Rotevatn (t.v.) og Abid Raja. Foto: Geir Olsen/NTB

 • Geir Søndeland
  Journalist
 • Halvere klimautslipp i petroleumssektoren innen 2030
 • Nei til flere lete- og utvinningstillatelser på norsk sokkel
 • Nei til å subsidiere utvinning av olje og gass. Det innebærer å redusere verdien av rentefradraget, friinntekten og avskrivningene for næringen. I tillegg vil Venstre avvikle leterefusjonsordningen.
 • Alt annen enn den mest lønnsomme oljen må bli liggende urørt.
 • Oljeutvinning på norsk sokkel skal reduseres gjennom innføring av en produksjonsavgift for hvert eneste oljefat som utvinnes i Norge.

Dette er noe av det programkomiteen i Venstre foreslår å gå til stortingsvalg på neste år. Hele forslaget kan du se her. Forslaget skal nå på høring i partiet.

Vil selge oljeaksjer

Olje, gass, klimagassutslipp og fossilt drivstoff kommer rett og slett dårlig ut:

 • Oljefondet skal selge seg ut av olje- og gassaksjer.
 • Redusere statens eierskap på norsk sokkel og i Equinor.
 • Styrke opptrapping av CO₂-avgifter.
 • Fossilfri kollektivtransport og første kommersielle elflyrute i Norge innen 2025.
 • Lading og påfyll av fornybart drivstoff i hele landet.
 • Høyhastighetstog mellom storbyer.
 • Nattog er et viktig tilbud for å redusere jobbreiser med fly og redusere utslipp. Venstre vil øke antall soveplasser på norske nattog og legge til rette for nattog fra Oslo til europeiske storbyer som Berlin.
 • Redusere klimautslipp med minst 55 prosent innen 2030. Fjerne like mye CO2 fra atmosfæren som Norge slipper ut i 2050.
 • Nullutslippskrav i flere norske fjorder.
 • Nullutslipp i industrien.
 • Satse på to anlegg for karbonfangst og -lagring (CCS) og støtte etableringen av flere.
 • Senke regelen for maksimalt uttak av overskuddet fra Oljefondet fra 3 til 2,5 prosent av verdien av fondet ved utgangen av kalenderåret.
 • Snevre inn i Oljefondets investeringsmuligheter: «Vi vil at Oljefondet skal forvaltes på en forsvarlig måte, men med tydeligere holdninger som gjenspeiler seg i investeringer både når det gjelder land og bedrifter knyttet til skatteparadis, skatteflukt, okkuperte områder, klimaendringer og menneskerettigheter.»
 • Øke avgiftene på klimautslipp og forurensning og redusere skatten for personer og bedrifter. Innføre klimaskattefradrag i inntektsskatten som kompenserer økte miljøavgifter og gjør det mer lønnsomt å arbeide.
  Redusere selskapsskatten slik at økte grønne avgifter ikke svekker norsk konkurranseevne.

Sveinung Rotevatn er nestleder i Venstre og leder av partiets programkomité. Foto: Fredrik Hagen

– Klima og naturkrisen er vår første og største utfordring, sier Rotevatn.

Venstre-nestleder har overtatt som programkomitéleder etter at Guri Melby ble valgt som partileder i helgen.

Klima- og miljøministeren understreker at behovet for nye, grønne jobber er uløselig knyttet til løsningen på klimakrisen. Vekst i velferd, økonomi og antallet arbeidsplasser må sikres i et grønt skifte, mener han.

– Vi skal ikke stenge lysene på norsk sokkel i morgen. Det er ingen som mener det. Hvert fall ikke vi. Vi skal utvinne lønnsomme ressurser og fullføre det vi har begynt på. Men det å tro at vi stadig skal drive å oppdage nye felt som skal stå i produksjon fra 15 år fra i dag og stå til år 2070-2080, det er ikke realistisk med hensyn til Parisavtalen. Og hvis du mener det er realistisk innenfor Parisavtalen, ja, da bør du lese den en gang til, sier Rotevatn til Aftenbladet.

– Er Venstres prosjekt frihet og muligheter for alle andre enn olje- og gassbransjen? Og gjør det vondt å sitte på innsiden og se på den oljepolitikken som regjeringen fører?

– Regjeringen føler en balansert petroleumspolitikk, og den er mye nærmere venstresiden om vi ikke satt i regjeringen. (...) Jeg mener regjeringen leverte en balansert og fornuftig krisepakke for oljeindustrien som beholdt nøytraliteten i skattesystemet. Jeg vil ikke si det samme om det man endte opp med i Stortinget. Det mener jeg ikke var balansert, og jeg mener at man lyttet for mye til særinteresser, sier han og fortsetter:

– Det vi legger opp til i programmet, er en oljepolitikk som tar et steg videre og strammer inn en del av skattefordelene. Det er ikke rett at på marginalt lønnsomme investeringer, så skal det som medfører stor risiko og ikke er lønnsomt, være noe staten skal ta risiko for tapet for. Det er i realiteten det Stortinget har vedtatt. Slik bør det ikke være, sier Rotevatn.

– Vi tro på, og flere og flere peker på, at vi er nødt til å gjennomføre en omstilling i olje og gass raskt. Vi kan ikke la ting dure og gå i tiår etter tiår når vi skal halvere utslippene innen 2030, sier Rotevatn.

Han omtaler også EU som den viktigste mottakeren av norsk gass og ber Norge justere seg i tråd med kundens behov.

EU-kommisjonen har i sommer anslått at fossil naturgass vil utgjøre bare 20 prosent av gassen som forbrukes i EU i 2050. EU-prognoser antyder også at hydrogen kan dekke en fjerdedel av verdens energietterspørsel innen 2050.

– Det handler ikke om å sende folk ut i arbeidsledighet, men å vri mye av ressursinnsatsen inn mot andre ting som grønn skipsfart, havvind og så videre, men det er vanskelig å få til det hvis staten skal sitte på en altfor stor del av skatteregningen og risiko ved å bygge ut marginalt lønnsomme oljefelt.

– Hva er konsekvensen hvis Venstre ikke får gjennomslag for nei til mer oljeleting?

– Hvis vi ikke får mer gjennomslag i oljepolitikken enn vi har hatt fram til nå, vil konsekvensen være at man, etter mitt syn, utsetter en helt nødvendig omstilling som er nødt til å komme. Og det tror jeg egentlig ikke er i interessen til dem som jobber i den næringen heller, sier Rotevatn.

– Næringen har vist en stor evne til omstilling. Etter oljekrisen i 2014 og fram til nå har antallet årsverk i olje- og gassindustrien blitt redusert med 90.000. Det betyr jo ikke at det går 90.000 arbeidsledige fra olje og gass rundt i dag. De har funnet seg nye jobber innen verdiskaping, innovasjon og så videre, sier han.

Publisert:

Les også

 1. Venstres ja til EU har ligget i kortene en stund, men vil gi hoved­fienden Senter­partiet lett spill i distrik­tene

 2. Venstre snur - sier ja til EU

 3. Guri Melby er ny leder i Venstre. Hun har takket ja til en av Norges vanskeligste jobber

 4. Guri Melby (39) valgt til ny leder for Venstre: – Tusen, tusen takk for tilliten

Mest lest akkurat nå

 1. Oppfordrer til Halloween-feiring for de minste barna

 2. Sykefraværet gikk ned, men ikke nok. Nå får de en sjanse til

 3. Silje fikk topp­karakterer og er ingeniør. Nå jobber hun i kles­butikk

 4. Gutt påkjørt på Bryne

 5. Klar melding til egen minister: Grav ut Domkirken!

 6. To nye smittetilfeller i Sandnes onsdag

 1. Venstre (V)
 2. Sveinung Rotevatn
 3. Stortingsvalg
 4. Oljepolitikk
 5. Oljeindustrien