Det norske flagget feirer 200 år

I år er det 200 år siden stortingsmennene besluttet hvilket flagg som skulle være Norges fremste symbol for all framtid.

Det norske flagget feirer 200 år i år.
  • NTB
Publisert: Publisert:
Flaggutkast nummer tre i frihetens farger rødt, hvitt og blått, tegnet av Fredrik Meltzer og vedtatt av Stortinget i mai 1821.
Mange av flaggutkastene som ble diskutert i maidagene i 1821 hadde løver.
I maidagene i 1821 vedtok Stortinget det norske flagget vi kjenner i dag. Hele 18 flaggutkast ble diskutert, og nå vises alle disse fram utenfor Stortinget.

Etter grundig debatt i maidagene 1821, med hele 18 flaggutkast til vurdering, kom Stortinget fram til at de ønsket variant nummer 3 i rødt, hvitt og blått, tegnet av Fredrik Meltzer. Flaggfargene symboliserte frihet, mente de.

Alle 18 utkastene skal nå vaie i vinden utenfor Stortinget i hele mai for å markere flaggets 200-årsdag.

− Flagget er et resultat av Stortingets arbeid. Det ble valgt av folkets representanter, og er et av de sterkeste symbolene på vårt fellesskap og folkestyre. Det er en viktig påminnelse om røttene våre, om utviklingen av folkestyret og hvem vi er, og at vi bor i et fritt land med demokratisk grunnlov, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H).

I år blir flaggjubileet ekstra viktig, tror hun, ettersom pandemien igjen har satt en stopp for den tradisjonelle 17. mai-feiringen.

− Barnetog og vaiende flagg på Karl Johan eller ved grendeskolen kan ikke erstattes, men ønsket om å samles rundt nasjonale symboler blir viktigere enn vanlig, sier Trøen.

Historiker Marthe Hommerstad mener flagghistorien fortjener oppmerksomhet.

− Flagget har vært gjenstand for strid og politikk fram til dagens nærmest unisone oppslutning om flagget som et av våre fremste nasjonale symboler. Selv om det ikke var et fullverdig demokrati i 1821, så ble flaggets utseende avgjort av folkets valgte representanter i en situasjon hvor mange faktisk fryktet for Grunnloven og Stortingets fremtid, sier hun.

Publisert:
  1. Norge
  2. Flagg

Mest lest akkurat nå

  1. I over 30 år har Egil Tveit jobbet nattevakt på Shell-en i Løkkeveien. Nå rives stasjonen – uten at det stopper Egil

  2. Hun fikk hjerneslag midt under pandemien. SUS innrømmer at de ikke gjorde en god nok jobb

  3. Inviterer til gjen­åpnings­feiring i Stavanger lørdag kveld

  4. Flere land har snublet etter en gjenåpning. Derfor kan Norge lykkes bedre.

  5. – Nye SUS skal nesten ikke ha parkeringsplasser for ansatte

  6. Derfor må du fortsatt bruke munnbind på fly