Delingsøkonomien skal inn i selvangivelsen

Stadig flere tjener en slant her og en slant der på å leie ut rom, bil eller ting man ikke bruker så ofte selv. Det kan være bærekraftig, miljøvennlig og trivelig, men også skattepliktig.

Det virker kanskje jovialt, miljøvennlig og uskyldig å låne bort bilen sin for noen hundrelapper per døgn, la noen bo på gjesterommet om sommeren eller å arrangere middagsselskap for fremmede der de betaler for mat og bevertning. Men tross alle gode intensjoner så koker det ned til at all inntekt i utgangspunktet er skattepliktig når man tjener penger.
  • Ntb
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Den store framveksten av delings— og byttetjenester har gjort det nødvendig for skatteetaten å informere om hvordan inntekter fra denne virksomheten skal føres i selvangivelsen:

— Vi er opptatt av å ha et så enkelt regelverk som mulig. Derfor er det ingen egne skatteregler for delingsøkonomien. For å gjøre det enkelt å finne ut hva som gjelder for deg og din aktivitet, har vi samlet relevant informasjon om regelverket på skatteetatens nettsider, sier seksjonssjef Lene Solberg til NTB.

De største delingsinntektene kommer fra utleie av hele eller deler av bolig, men også deling av bil, båt eller bruksgjenstander kan etter hvert bli til summer som skal inn i selvangivelsen. Skatteetaten bruker ordet «enkelt», men helt enkelt er det egentlig ikke.

Hovedregel

All inntekt er i utgangspunktet skattepliktig:

— Det er tommelfingerregelen, sier Solberg.

Men så er det mange unntak, og det gjelder å holde tunga rett i munnen, særlig når det gjelder utleie av bolig og fritidsbolig. Hvis dette er arealer man ikke benytter selv, er det alltid skattepliktig. Hvis du leier ut fritidsbolig du bruker selv, kan du tjene inntil 10.000 kroner i året per fritidsbolig skattefritt. Det vil si 10.000 kroner ganger tre, inntil 30.000 kroner i året, hvis du leier ut leiligheten i Spania, hytta ved sjøen og hytta på fjellet.

Leier du ut mindre enn halvparten av egen bolig, er det skattefritt, såframt utleieverdien av det du leier ut er mindre enn utleieverdien av delen du bor i selv.

Les også:

Les også

Betalt gjestfrihet

Les også

Hva kommer etter Uber?

Les også

Har du lov til å leie ut leiligheten via Airbnb?

Ny jobb

Reglene for utleie av deler av egen bolig gjør at tjenester à la Airbnb i utgangspunktet blir skattefrie: Man leier ut en mindre del av egen bolig. Men hvis man gjør det til såpass høy pris og så ofte at inntektene overstiger verdien av å leie ut eget boareal i huset, da må det betales skatt. For de fleste skal det ganske mye til for å overskride grensen der, da blir det omtrent som om man driver et minihotell.

Andre delingstjenester kan også bli som en ny jobb å regne hvis de tar stor plass i hverdagen. Hvis man arrangerer middagsselskaper og tar 500 kroner per gjest flere ganger i uka, driver man i praksis kafé og bør registrere seg som selvstendig næringsdrivende i stedet.

Skatteetaten anbefaler å ta kontakt med dem om man er i tvil.

Varsler

Ved utleie av bil, klær, verktøy eller andre gjenstander kan man ha utleieinntekter på maksimalt 10.000 kroner samlet uten å betale skatt. Det er også et krav at man bruker disse gjenstandene selv. Det høres kanskje uoppnåelig ut å tjene over 10.000 kroner på å leie ut drillen og tilhengeren, men slike leietjenester vokser i omfang.

Daglig leder Christer Hansen Eriksen var med på å skape delingstjenesten leieting.no i november. Allerede etter et halvt år har flere av deres brukere tippet 10.000-kronersgrensen i inntekter. Det skjer fort hvis man for eksempel leier ut bunaden sin for en tusenlapp om gangen.

— Vi varsler dem om at de har gått over grensen og at det skal meldes som inntekt. På sikt får vi kanskje en ordning med automatisk rapportering til skattemyndighetene, for dette kommer nok til å øke i omfang. Delingstjenester er ikke en kortvarig trend, det vokser hele tiden, sier Hansen Eriksen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Fem personer til sykehus etter frontulykke på E39

  2. Mann i 70-årene døde etter å ha falt ned skrent i Strand

  3. Travel og dramatisk natt på speiderleiren på Forsand - nå har roen senket seg igjen

  4. «Målene renner inn - Sandnes Ulf har tatt ledelsen på ny»

  5. Ektepar i Haugesund fikk tappet bankkontoen for nær 2 millioner – politiet advarer mot svindel

  6. Posten beholder et postkontor i Stavanger likevel