Fadderarrangementer avlyses flere steder i landet

Studenter i både Trondheim og Bergen er satt i karantene etter utbrudd av koronasmitte. Nå avlyses fadderarrangementer flere steder i landet.

Fadderuken i Bergen er i gang. Mange studenter samler seg i Nygårdsparken, der kommunen var til stede med sin Koronapatrulje. Joakim Teigland fra Høgskulen på Vestlandet benyttet anledningen og testet seg hos medisinstudent Johannes Kaasa Andersen. Foto: Eivind Senneset / NTB scanpix

 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er 164 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Både Universitetet i Bergen (UiB) og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim har tirsdag fått bekreftet at én student ved hvert studiested har fått påvist smitte av koronaviruset.

Studenten i Bergen har deltatt på fadderarrangementer, blant annet i Nygårdsparken, opplyser viserektor ved UiB, Oddrun Samdal, i en pressemelding. Vedkommende er satt i isolasjon, og resten av faddergruppa og andre nærkontakter er satt i karantene.

– Når det gjelder fadderuka og studiestart, har UiB en god dialog med kommunen. Det skjer en fortløpende vurdering med tanke på behovet for å avlyse planlagte arrangementer, sier Samdal.

Fadderuken er i gang ved NTNU i Trondheim tirsdag kveld. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Fadderuken er i gang ved NTNU i Trondheim tirsdag kveld. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

NTNU avlyser fadderarrangementer

I Trondheim avlyses flere fadderarrangementer etter at en student i et av fadderutvalgene har fått påvist koronasmitte.

Hele fadderutvalget ved fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap er satt i karantene, sier konstituert dekan Tine Arntzen Hestbek til Adressa. Samtidig har fadderutvalget avlyst alle større arrangementer denne uka.

Studenten som er smittet, fikk det positive testresultatet helga før fadderuka startet. Hestbek sier fadderutvalget har fulgt alle retningslinjer, og at Trondheim kommune nå jobber med smittesporing.

Rektor ved NTNU, Anne Borg, forteller til NRK at ledelsen oppfordrer studenter til å tenke seg godt om når det gjelder arrangementer, men at de ikke kan nekte dem å feste.

– Studentene er voksne mennesker. Rektor kan ikke gå ut og si at de på fritiden sin ikke skal feste, sier Borg.

Om lag 9.000 nye studenter starter ved NTNU i høst.

En gruppe masterstudenter fra psykologisk fakultet ved Universitetet i Bergen har samlet seg i Nygårdsparken – rundt tre flasker håndsprit. Foto: Eivind Senneset / NTB scanpix

Mange studenter samler seg i Nygårdsparken under fadderuken i Bergen. Foto: Eivind Senneset / NTB scanpix

Avlyser fadderarrangementer i Førde

Også i Førde avlyses alle alkoholrelaterte arrangementer i fadderuka.

Selv om det ikke har blitt påvist smitte blant studentene, velger Studentsamfunnet likevel å avlyse arrangementene, skriver Firda.

– Grunnen til at vi gjør dette, er at vi ser hva som skjer på andre campuser. Vi vil være føre var og stenge ned, slik at vi er med på dugnaden, sier Astrid Kippersund, nestleder i Studentsamfunnet i Førde, til avisen.

Det var mandag kveld samlet et stort antall studenter og ungdommer i Frognerparken i Oslo i forbindelse med fadderuka. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Fadderuka i Oslo kan avlyses

I Oslo har også mange studenter samlet seg i forskjellige parker som en del av fadderuka. Dersom dette ikke endrer seg, må fadderuka avlyses, advarte byrådsleder Raymond Johansen (Ap) under en pressekonferanse tirsdag.

Rektor ved Universitetet i Oslo (UiO), Svein Stølen, sier til NTB at ledelsen har snakket med alle fadderlederne og at de føler et sterkt ansvar.

– Vi oppfordrer alle studenter til å være disiplinerte. Vi må også ha en god dialog med Kunnskapsdepartementet og byrådsleder Johansen når det gjelder arrangementer med alkohol, sier Stølen.

UiO-Rektor frykter mer digital undervisning

Rektoren kommer likevel med en oppfordring til alle studentene som gjennomfører fadderuke i Oslo denne uken.

– Jeg ber studentene i Oslo skjerpe seg og tenke på at de kan ende opp med mer digital undervisning resten av året enn vi utgangspunktet planlegger, om smittevernseglene ikke følges i de få ukene studiestarten faktisk representerer.

Også under regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen tirsdag ble festglade studenter bedt om å dempe festingen som har pågått de siste dagene.

– Hvis smitten øker mye, må vi stenge landet igjen, advarte helseminister Bent Høie (H).

Publisert:

Korona-viruset

 1. Minst 55 tilfeller av britisk koronavariant påvist i Norge - 9 av dem i Rogaland

 2. Sola purrer på FHI - ønsker avklaring om mulig mutasjon

 3. Høsten 2020 fikk 9.500 elever færre undervisningstimer enn de hadde krav på

 4. Disse korona­reglene gjelder nå

 5. Skjenking må vente. Barna får lettelser. I neste uke blir det dag for dag-vurderinger

 6. EU-landene enige om hurtigtester, men kom ikke i mål med vaksinepass

 1. Korona-viruset
 2. Koronaviruset
 3. Student
 4. Høyere utdanning