Åtte minutter og 46 sekunders stillhet utenfor Stortinget: – Vi får ikke puste!

Opptil 15.000 mennesker sto sammen ved Stortinget for å markere George Floyds dødsfall fredag ettermiddag. Budskapet var «We can't breathe» – vi får ikke puste.

Demonstrasjonen foran Stortinget gikk rolig for seg.
  • NTB
Publisert: Publisert:
Flere tusen demonstrerte til støtte for George Floyd.
Demonstrasjonen «We can't breathe – rettferdighet for George Floyd» utenfor Stortinget fredag ettermiddag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Til tross for smittevernbegrensningene, møtte mye folk opp utenfor USAs ambassade.
Mange mennesker møtte opp utenfor Stortinget fredag ettermiddag.
Flere av demonstrantene hadde med egne plakater med tekster som «Black lives matter» og «We can't breathe».
Vararepresentant Tina Shagufta Munir Kornmo (V) hadde stilt seg opp i et vindu på Stortinget med en plakat med påskriften «Vi betyr noe».
Flere av demonstrantene hadde lagt seg ned foran Stortinget for å vise sin støtte til George Floyd.
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Den offisielle delen av demonstrasjonen startet like etter klokken 17 med at de oppmøtte ropte George Floyds navn. Ifølge Dagbladet anslo en politikilde mellom 12.000-15.000 deltakere. Til NTB opplyser operasjonsleder André Kråkenes at politiet ikke har noe offisielt anslag på antall demonstranter.

Deretter ble det holdt åtte minutter og 46 sekunders stillhet. Det er like lenge som Floyd ble holdt nede av politiet. Det var likevel en del av folkemengden som fortsatte å rope slagord.

Slampoet Guro Sibeko talte etter at stillheten var over. Hun krevde rettferdighet for Eugene Ejike Obiora, som døde av kvelning da politiet pågrep ham etter en ordensepisode i Trondheim i 2006.

– Husk at det har skjedd også her hjemme. Krev rettferdighet for Obiora. Vi har ikke lov til å glemme.

Ifølge NRK opphevet politiet grensen på 1 meter for nærkontakt mellom mennesker. Folk sto da også tett i tett på Eidsvolls plass foran Stortinget, men alt gikk rolig for seg.

Etter demonstrasjonen meldte imidlertid Oslo-politiet at de hadde kontroll på flere ungdommer som var mistenkt for å ha avfyrt fyrverkeri i sentrum.

Rolig ved ambassaden

Flere av demonstrantene bar med seg plakater med påskriften «Black lives matter». Andre hadde teksten «Don't sit back and be silent», «We want justice» og «We can't breathe».

Om lag 1.000 demonstranter hadde først møtt opp utenfor den amerikanske ambassaden på Huseby vest i Oslo, men forflyttet seg mot Stortinget etter klokken 16.

Demonstrasjonen ved ambassaden gikk også rolig for seg, men ifølge TV 2 ble det kastet en røykgranat inne i folkemengden.

– Det ble meldt om at det var en røykgranat som gikk av inne i folkemengden utenfor ambassaden. Vi vet ikke hvor den kommer fra, men ingen ble skadd, sier operasjonsleder Kråkenes til kanalen.

Støtte fra Stortinget

Vararepresentant Tina Shagufta Munir Kornmo (V) fra Oslo, som var med å starte organisasjonen LIM (Likestilling, integrering, mangfold), hadde stilt seg opp i et vindu på Stortinget med en plakat med påskriften «Vi betyr noe».

– Som innvandrer og stortingspolitiker vil jeg vise solidaritet med George Floyds familie og demonstrantene og på denne måten stå opp mot rasisme og diskriminering, sier Kornmo til NTB.

Hun valgte å stå inne på Stortinget fordi hun som innvandrerkvinne og stortingsrepresentant har mulighet til det.

– I USA er det mennesker som har vært der i flere generasjoner, som blir forhindret fra å stemme.

Flere steder

Det var fredag også demonstrasjoner andre steder i landet. Både i Kristiansand og Bergen møtte flere hundre mennesker opp.

Flerkulturelt utvalg i Skien hadde invitert 50 organisasjoner til punktmarkeringen i Ibsenhuset, melder NRK.

– Dette var sterkt. Alle de politiske partiene, store og små bedrifter, alle tros- og livssynssamfunnene knelte og strakte en arm opp mot rasisme og for en kamp mot den systematiske forskjellsbehandlingen vi har sett mot svarte over år. Jeg er beveget over å ha vært en del av dette, sier initiativtaker Odin Adelsten Aunan Bohmann til kanalen.

– Skammer meg

I Bergen hadde blant annet artisten Aurora Aksnes møtt opp.

– Jeg skammer meg over at vi ikke har tatt denne kampen før. George Floyds tap av luft har tatt luften fra hele verden, sa hun til NRK.

– Veldig bra stemning og oppmøte. Helt fantastisk engasjement. Vi er sjokkert over at så mange har møtt opp, sa arrangør Sara Iden i Way Forward.

Publisert: