PST bekrefter norsk kobling til terrorsaken i Danmark

Ifølge NRK hadde en terrorsiktet nordmann i 20-årene kontakt med en eller flere av de pågrepne i terrorsaken i Danmark. PST bekrefter en kobling.

Dansk politi pågrep 22 personer etter mistanke om terrorplanlegging. Nå bekrefter PST ifølge NRK at de er kjent med at en terrorsiktet nordmann har hatt forbindelse med Danmark.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

– Jeg kan bekrefte at det er en forbindelse fra den danske aksjonen til en konkret person i Norge, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NRK.

PST ønsker ikke å kommentere ytterligere noe om hvem personen er, eller bekrefte opplysningene NRK har om vedkommende, men Hugubakken sier at de er kjent med forbindelsen til Danmark. Han sier at kontakten ikke er overraskende.

– Det har vi sett i svært mange terrorsaker. Det er ikke unaturlig med kontakt over landegrenser, sier han og opplyser at koblingen ikke har noen betydning for PSTs vurdering av trusselbildet i Norge.

Terrorforbund

Nordmannen i 20-årene er fra Telemark og ble 5. september pågrepet og siktet for terrorforbund, skriver VG. Ifølge avisen skal han ha bidratt til å spre informasjon om hvordan man sverger troskap til ekstremistgruppa IS.

Dagen etter pågripelsen ble mannen framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett og besluttet fengslet i fire uker.

Da varetektsfengslingen av mannen ble forlenget i november, skrev Oslo tingrett at «saken har internasjonale forgreininger og PST har opplyst at det pågår innhenting av bevismateriale fra utlandet».

Nekter straffskyld

Mannens forsvarer, advokat Brynjar Meling, sier han ikke kjenner til at klienten skal ha en forbindelse til den danske aksjonen.

– Han har ikke erkjent straffskyld og benekter på ethvert grunnlag at han skal ha inngått terrorforbund med noen som helst, sier Meling til NRK.

Mannen ble ifølge Varden religiøs etter han som 18-åring ble knivstukket og alvorlig såret. Etter den traumatiske opplevelsen skal han ha endret seg og blitt opptatt av religion, sa flere kilder i det somaliske miljøet til avisen i september. Ifølge kildene ble han deretter radikalisert.

Terrorforbund innebærer at flere samarbeider om å planlegge eller forberede terrorhandlinger. Dette har en strafferamme på ti års fengsel.

Vil varetektsfengsle åtte

Totalt ble 22 personer pågrepet i en aksjon i Danmark onsdag, skriver Danmarks Radio. Dansk politi mener det ble planlagt en terroraksjon i landet. Ni av de pågrepne ble begjært varetektsfengslet torsdag, mens 13 ble løslatt, ifølge kanalens opplysninger.

Det er ikke kjent hva planene konkret skal ha gått ut på. Åtte av dem som er begjært varetektsfengslet, er siktet for brudd på den mest alvorlige terrorbestemmelsen i dansk straffelov, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

Publisert: