Bondevik vinker jagerfly av gårde

I dag står statsminister Kjell Magne Bondevik i Bodø og vinker tre norske F16 jagerfly av gårde til Kirgisistan og Afghanistan.

  • Ingeborg Eliassen
    Ingeborg Eliassen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 20 år gammel

— Det er litt spesielt, både for oss og sikkert også for statsministeren. Bodø har aldri sendt fly for å delta i skarpe oppdrag før, og Norge har ikke gjort det siden andre verdenskrig, sier presseoffiser Thor Solø ved Bodø hovedflystasjon, til Aftenbladet.

Lørdag ønsket forsvarsminister Kristin Krohn Devold en gruppe piloter og annet personell lykke på reisen da de dro fra Ørland til den amerikanske basen i Kirgisistan, der bombetoktene over Afghanistan skal gå fra. I dag reiser de tre første av totalt seks norske F16 jagerfly - og tre piloter - til samme sted. Der skal de delta i den amerikanske operasjonen «Enduring Freedom», krigen mot al-Qaida og Taliban.

Sivile liv Det vakte oppsikt i forsvarskretser da Kjell Magne Bondevik i sommer uttalte at det verste som kan skje, er at norske jagerfly treffer sivile mål og at mange blir drept. En som reagerte, var militærrådgiver Vegard V. Hansen ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

— Han skulle selvfølgelig ha sagt at det verste som kan skje, er at det går norske soldatliv, og at det også ville være ille om det gikk sivile liv.

- Hvorfor det? - Bondevik leder regjeringen som har gitt ordre om at soldatene skal i krig. Han bør vite at det fort går sivile liv i moderne kriger. Det er en ganske ekstrem beslutning å sende ut operative styrker og jagerfly for å drive krig i et annet land. Det er det vi gjør. Men av innenrikspolitiske grunner velger regjeringen ikke å si det.

Jagerflygerne og spesialsoldatene sitter igjen med at deres liv ikke er så viktige. De skal være villige til å ofre livet, og så er det sivile liv i Afghanistan landets ledelse bekymrer seg over etter å ha beordret dem ut, sier Hansen, som har etterlyst grunnleggende debatt om krigsdeltakelsen. Men den må komme på forhånd, mener han.

Symbolverdi Når Bondevik nå stiller på flystasjonen for å ta avskjed med piloter og fly, er det bra, mener Hansen. - Da har han forstått symboleffekten det har for flygerne at nasjonens øverste leder viser dem moralsk og politisk støtte, sier Hansen, som selv mener at det har vært riktig og viktig å delta i «Enduring Freedom».

— Det er relativt stor fare for at norske jagerflygere kan komme til å treffe sivile mål i Afghanistan, mener Kjetil Bjørklund, forsvarspolitisk talsmann for SV på Stortinget. SV er det eneste partiet i Stortinget som ikke støttet vedtaket om å sende norske styrker til Afghanistan. Bjørklund deltok på forsvarskomiteens besøk i den amerikanske sentralkommandoen i Florida i forrige uke.

— På mitt spørsmål til den amerikanske nestkommanderende om antall sivile og fiender som er drept i Afghanistan, var svaret at han ikke hadde peiling og at dette heller ikke var relevant, sier Bjørklund. - Jeg fikk bekreftet mitt inntrykk av at dette er en krig der verken sivile eller drepte telles, der folkeretten brytes - og der faren for at norske piloter kan komme til å treffe feil mål, er relativt stor. Det er den når man bruker bomber fra stor høyde mot mennesker, sier Bjørklund.

Lite å gjøre? Offisielle tall for sivile tap i Afghanistan finnes ikke. Det mest omfattende arbeidet som er gjort, brakte også fram de mest dramatiske tallene: Ifølge Marc W. Herold, professor ved Universitetet i New Hampshire i USA, er mellom 3100 og 3600 sivile afghanere drept av amerikanske bomber eller soldater siden krigen startet i oktober i fjor. Herolds grunnlag er kontinuerlige studier av nyhetsmeldinger.

Ifølge Forsvarets overkommando er det mindre aktivitet på bakken i Afghanistan nå enn tidligere i krigen. Al-Qaida-grupper har flyktet til blant annet Pakistan, og infrastrukturen til Taliban er bombet i stykker. Men nordmennene blir ikke arbeidsløse, mener Bjørklund etter møter med Central Command.

— Hvis det var for å se på utsikten at Stortinget bevilget flere hundre millioner, kunne de vel ha satt pengene i noe mer nyttig. Poenget er at de har tenkt å bruke disse flyene, sier han.

Statsminister Bondevik hadde tett program i Buskerud i går, og var derfor ikke i stand til å snakke med Aftenbladet, ifølge statssekretær Gunnar Husan.

Publisert: