Munnbind kan bli anbefalt i Norge – allerede innført på Island og i Danmark

Det kan bli aktuelt å anbefale munnbindbruk i Norge ved en eventuell smitteoppblomstring. Island har innført delvis krav, og Danmark anbefaler bruk.

Publisert: Publisert:

Avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet Line Vold under regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er 13 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

– Dersom munnbind brukes, bør de brukes riktig. Du må blant annet sørge for at munnbindet dekker både munn og nese, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet (FHI) på fredagens pressekonferanse om koronasituasjonen.

– Munnbind kan ved en eventuell oppblomstring bli aktuelt å anbefale i Norge, for eksempel i situasjoner der det er vanskelig å holde avstand. I midten av august skal vi sende våre råd til departementet, sier Vold.

Flere land har innført krav om bruk av munnbind i ulike situasjoner der folk er tett på hverandre. Blant våre nordiske naboer, er Island først ute. Fredag innførte landet krav om munnbind der det ikke er mulig å holde to meters avstand, blant annet på offentlig transport, fly og hos frisøren. Samtidig strammer landet inn andre tiltak i kjølvannet av en oppblussing av smitten på øya.

I Danmark oppfordrer helsemyndighetene folk til å ta med seg munnbind når de reiser kollektivt og bruke dem dersom det blir trangt om plassen på busser, tog og metro.

Publisert:

Korona-viruset

  1. Støre beklager katteuttalelser til Grande

  2. Tre nye smittetilfelle i Haugesund og ett i Karmøy

  3. Portforbud og isolering av kommuner er ikke utenkelig

  4. Rogalendinger har flest dager fra symptomer oppstår til testing

  5. Hurtigrutens toppsjef inviterte pressen til møte, måtte dra etter under fire minutter

  6. Color Line: Pengene igjen om du har bestilt til rød sone

  1. Korona-viruset
  2. Koronaviruset
  3. Munnbind