Munnbind kan bli anbefalt i Norge – allerede innført på Island og i Danmark

Det kan bli aktuelt å anbefale munnbindbruk i Norge ved en eventuell smitteoppblomstring. Island har innført delvis krav, og Danmark anbefaler bruk.

Publisert: Publisert:

Avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet Line Vold under regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

  • NTB

– Dersom munnbind brukes, bør de brukes riktig. Du må blant annet sørge for at munnbindet dekker både munn og nese, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet (FHI) på fredagens pressekonferanse om koronasituasjonen.

– Munnbind kan ved en eventuell oppblomstring bli aktuelt å anbefale i Norge, for eksempel i situasjoner der det er vanskelig å holde avstand. I midten av august skal vi sende våre råd til departementet, sier Vold.

Flere land har innført krav om bruk av munnbind i ulike situasjoner der folk er tett på hverandre. Blant våre nordiske naboer, er Island først ute. Fredag innførte landet krav om munnbind der det ikke er mulig å holde to meters avstand, blant annet på offentlig transport, fly og hos frisøren. Samtidig strammer landet inn andre tiltak i kjølvannet av en oppblussing av smitten på øya.

I Danmark oppfordrer helsemyndighetene folk til å ta med seg munnbind når de reiser kollektivt og bruke dem dersom det blir trangt om plassen på busser, tog og metro.

Publisert:

Korona-viruset

  1. Ingen flere rogalendinger ble smittet på Hurtigruten

  2. To nye smittetilfeller i Haugesund

  3. Økt koronafrykt: Stavanger kommune strammer inn besøks­reglene på sykehjem

  4. Nakstad sier det kommer nye råd for kollektivreiser og munnbind om kort tid

  5. Faktisk.no: Illustrasjon av smitte­risiko inneholder udoku­menterte tall

  6. Stor pågang for korona­testing på Klepp: – Sto i kø på hoved­veien i 40 minutter

  1. Korona-viruset
  2. Koronaviruset
  3. Munnbind