TV 2: Rapport viser at ansatt i Vegvesenet manipulerte minst 50 ulykkesrapporter

Sjåfører kan ha blitt feilaktig dømt i minst 50 ulykkessaker, skriver TV 2. En rapport viser at en Vegvesenet-ansatt manipulerte fartsdata i minst 50 av sakene.

Publisert: Publisert:

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

  • NTB-Linus Hauge og Alexander Vestrum

En ansatt i Statens vegvesen ble i april pågrepet og siktet for manipulering av trafikkdata. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Det er sterkt beklagelig for dem som eventuelt måtte være berørt, sier Bodil Rønning Dreyer, direktør i trafikant- og kjøretøydivisjonen i Statens vegvesen, til TV 2.

Det er revisjonsselskapet PwC som har gransket Statens vegvesens (SVV) bruk av dataverktøy i forbindelse med trafikkulykker. I slike saker bistår ulykkesundersøkerne fra SVV politiet med å hente ut sentrale data fra ulykkeskjøretøy for å finne årsaken til trafikkulykker.

Alarm i desember

Riksadvokaten slo i desember alarm etter at Kripos hadde oppdaget at det kunne være feil i datagrunnlaget i ulykkesrapportene som var sendt fra SVV til politiet.

– I 50 av de 176 sakene hvor det er benyttet krasj og/eller diagnoseverktøy, er det funnet klare bevis på at resultatene er manipulert. I disse sakene er resultatene tillagt vekt i rapporten til politiet, heter det i rapporten.

En ansatt i Statens vegvesen ble i april pågrepet og siktet for manipulering av trafikkdata.

Nekter for manipulering

Den ansattes forsvarer, Harald Jahren, sier at de ikke er kjent med innholdet i rapporten, og at de forholder seg til de fem-seks sakene som ligger til grunn i siktelsen. Han sier at klienten nekter for å ha manipulert dokumenter.

– Han erkjenner at det kan være feil i dokumentene, men dette er i så fall ubevisste handlinger og han er også usikker på om det er han som eventuelt har gjort disse feilene, sier Jahren til TV 2.

Ifølge Dreyer i Statens vegvesen kan 50 av de 93 rapportene knyttes til den ene ansatte. De resterende 43 rapportene er det ikke mulig å dokumentere hvordan har blitt feil.

Hoksrud ber om gransking

Bård Hoksrud, Frps samferdselspolitiske talsmann og tidligere statssekretær i Samferdselsdepartementet, reagerer kraftig.

– Dette rokker ved hele tilliten til Statens vegvesen, sier Hoksrud til NTB.

Han ber samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) granske saken.

– Vi kan her risikere at folk er dømt på uriktig grunnlag og fått dommer de ikke skulle hatt, uttaler Hoksrud.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Stor politiaksjon etter at drapsdømte Peter Madsen rømte fra fengselet

  2. Slipper teater og museum til på fylkestomta

  3. Fami­lien pusset opp hele huset for 100.000 kroner. Endringen er total

  4. Kampen om pasi­entjour­nalen din pågår nå. Liv og milli­arder av kroner står på spill

  5. Hvis jeg ble skilt ...

  6. Odd Arild Kvaløy skal jobbe for oppløsning av Nye Sandnes

  1. Statens vegvesen